Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Regatul Unit şi SUA, îngrijorate de acţiunile militare ale Rusiei. „Vor exista consecințe severe dacă va invada Ucraina”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Regatul Unit şi SUA şi-au exprimat din nou îngrijorarea în legătură cu acţiunile militare ale Rusiei lângă zona de frontieră cu Ucraina, informează sâmbătă dpa.

În cadrul unor discuţii în marja reuniunii ţărilor din G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) care are loc la Liverpool, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss şi omologul său american Antony Blinken au convenit asupra sprijinului oferit de ţările lor Ucrainei, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe britanic.

Cei doi şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu comasarea de trupe ruse lângă frontiera cu Ucraina. Orice incursiune a Rusiei va constitui o eroare strategică ce va avea consecinţe serioase, au atenţionat ei.

Miniştrii de externe ai statelor membre ale G7 se întâlnesc sâmbătă şi duminică la Liverpool, în nordul Angliei, pentru a demonstra unitatea împotriva "agresorilor globali" şi a discuta în special despre Rusia, ale cărei manevre la graniţa cu Ucraina sunt îngrijorătoare.

Potrivit Agerpres, ministrul britanic de externe Liz Truss, a cărei ţară deţine preşedinţia G7, intenţionează să arate că există un "front unit împotriva agresorilor globali".

Citește și
vladimir putin
NATO a respins cererea Rusiei. Putin nu vrea ca Ucraina să intre în Alianța militară

Ea îi va îndemna pe omologii săi din G7 "să facă front comun împotriva comportamentelor rău intenţionate - inclusiv poziţiile ruse faţă de Ucraina - şi să se angajeze în materie de securitate şi susţinere economică pentru a apăra graniţele libertăţii în lume".

„Dacă Rusia ar face acest lucru (să invadeze Ucraina), ar fi o greșeală strategică și vor exista consecințe severe pentru Rusia”, a adăugat ea.

Liz Truss, care l-a înlocuit pe Dominic Raab în septembrie în funcţia de şef al diplomaţiei britanice, a avertizat, miercuri, în primul său discurs major de politică externă, că Rusia ar face o eroare strategică dacă ar invada Ucraina.

Întâlnire "productivă" asupra programului nuclear iranian 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut vineri o întâlnire "productivă" cu omologii săi britanic, german şi francez, în timpul căreia s-a discutat despre acordul asupra programului nuclear iranian, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Sat american, informează Reuters.

Negocierile dintre Iran şi marile puteri în vederea relansării acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian au fost reluate joi la Viena.

"Secretarul de stat Blinken a avut o întâlnire productivă cu omologii săi din Germania, Franţa şi Regatul Unit, în Liverpool, ieri (vineri). Ei au discutat despre negocierile asupra JCPOA (Planul comun de acţiune cuprinzător, prescurtarea în engleză a acordului din 2015) şi asupra mijloacelor de a înregistra progrese", a spus purtătorul de cuvânt.

Întâlnirea a avut loc în Liverpool, în nordul Angliei, în ajunul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor G7, care este de aşteptat să se încheie cu un apel comun adresat Iranului ca să-şi tempereze programul nuclear şi să profite de oportunitatea negocierilor de la Viena.

Puterile occidentale reiterează că timpul presează pentru relansarea JCPOA, din care fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA în 2018, reintroducând sancţiunile împotriva Iranului. Ca reacţie, Teheranul şi-a reluat de atunci activităţile de îmbogăţire a uraniului, renunţând treptat să respecte angajamentele asumate în cadrul acestui pact.

Ţările occidentale se tem că acest program ar putea fi folosit de Iran pentru a dezvolta arme nuclear, ceea ce Teheranul neagă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult