Summit de urgență organizat de liderii lumii, în contextul pandemiei de coronavirus
Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin, se vor alătura videoconferinţei prezidate de regele Salman al Arabiei Saudite, a cărui ţară este presată pe de altă parte să pună capăt unui război al preţului petrolului cu Moscova, care a dus la prăbuşirea cotaţiei barilului de petrol, potrivit Agerpres.
Discuţiile liderilor G20 au loc într-un moment în care bilanţul mondial al pandemiei a depăşit 21.000 de morţi iar carantina a izolat la domiciliu peste trei miliarde de persoane din întreaga lume.
Summit pentru combaterea pandemiei
"Într-un moment în care lumea se confruntă cu pandemia de Covid-19 şi cu provocările puse sistemelor de sănătate şi economiei mondiale, am convocat acest summit extraordinar al G20 pentru a ne uni eforturile în vederea unui răspuns mondial", a declarat regele Salman al Arabiei Saudite, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a G20, pe contul său de Twitter.
Reuniunea, care ar urma să înceapă la ora 12:00 GMT, are loc într-un moment în care ţările din G20 încep să se activeze pentru a atenua efectele virusului asupra economiilor lor.
Miercuri, agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat că economiile din G20 ar urma să intre în recesiune în acest an din cauza pandemiei de coronavirus. Pe ansamblu, aceste state ar urma să înregistreze în acest an o contracţie a PIB de 0,5%, susţine Moody's, în condiţiile în care în SUA contracţia ar urma să fie una de ordinul a 2% iar în zona euro de 2,2%.
În condiţiile în care statele bogate, în principal SUA, au dezvăluit deja planuri importante de relansare economică, G20 nu a prezentat până acum niciun plan de acţiune colectivă iar îngrijorările se înmulţesc pentru statele sărace care nu au acces la pieţele de capital şi nici servicii de sănătate adecvate.
Liderii lumii sunt divizați
Pentru moment, liderii mondiali par divizaţi, astfel că reuniunea de joi a G20 contrastează cu summitul G20 de după criza financiară din 2008, când a avut loc o mobilizare a G20 pentru a veni în autorul statelor vulnerabile.
"Dacă liderii G20 vor reuşi să dea politica deoparte şi să ajungă la un acord colectiv, ţările vor avea şanse mai bune de reuşită şi/sau să aducă mai multe stimulente. Coordonarea între statele membre G20 ar trimite un mesaj puternic de unitate şi încredere, două elemente de care este urgentă nevoie", a declarat Markus Engels, de la Global Solutions Initiative.
Liderilor din G20 li se vor adăuga conducătorii altor state afectate de pandemie, în special Spania, Iordania, Singapore şi Elveţia. De asemenea, vor participa conducătorii unor importante organizaţii internaţionale precum Naţiunile Unite, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Comerţului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!