Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA va trimite un nou transport de armament greu în Ucraina. Germania va oferi Kievului un ajutor de 1 miliard de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

După directorul CIA, și președintele ucrainean Zelenski susține că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina, după eșecurile înregistrate până acum în cele aproape două luni de război.

Americanii au ignorat, însă, avertismentul Moscovei și, în următoarele ore, vor trimite un nou transport de armament greu în Ucraina.

Și Germania a luat decizia de a oferi Kievului un ajutor de 1 miliard de euro, bani care pot fi folosiți pentru a cumpăra blindate, chiar și de la companiile germane.

Eșecurile întâmpinate de ruși în timpul invaziei din Ucraina și pierderile suferite până acum fac ca acțiunile Moscovei să devină imprevizibile. Președintele ucrainean Zelenski, într-un interviu pentru CNN, vorbește inclusiv de posibilitatea ca rușii să folosească o armă nucleară tactică.

„Toate ţările lumii ar trebui să fie îngrijorate, pentru că poate fi nu o informaţie reală, ci adevărul. Atunci când (ruşii) încep să vorbească despre lupte sau despre inamici, despre arme nucleare sau arme chimice, ei pot face aşa ceva. Pentru că vieţile oamenilor nu înseamnă nimic pentru ei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citește și
Volodomir Zelenski
Zelenski, despre cât va mai dura războiul: Cu cât vom obţine mai devreme armele cerute, cu atât mai repede va veni pacea

Punctul de vedere al preşedintelui ucrainean este susţinut şi de americani.

„Artileria pe care (ruşii) au trimis-o în Ucraina poate lansa proiectile nucleare tactice. În doctrina noastră, din timpul Războiului Rece, era o diferență clară și foarte mare între armele nucleare și cele convenționale. Rusia nu face această distincție”, a decalarat generalul Mark Kimmett.

De altfel, sunt tot mai multe informaţii că Rusia s-ar pregăti să declare oficial război Ucrainei, ca replică pentru scufundarea crucişătorului Moskva şi pentru atacarea unor ţinte din Rusia. În acest moment, Moscova susţine că e vorba doar de o operaţiune specială. Dar declaraţia formală de război ar deschide calea, printre altele, mobilizării unui număr mare de rezervişti, dar şi concentrarea economiei pe eforturile de război.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a conducerii ruse, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice”, a transmis directorul CIA.

Potrivit Washington Post, Rusia a transmis Statelor Unite o notă diplomatică în care susţine că vor exista „consecinţe imprevizibile” dacă continuă să transfere arme Ucrainei. În replică, americanii au anunţat că primul transport de armament greu din noul pachet de ajutoare, în valoare de 800 de milioane de dolari, va ajunge în țara vecină în următoarele 24 de ore. Berlinul a decis, în sfârșit să ofere Ucrainei un ajutor direct de 1 miliard de euro, pentru a cumpăra armament.

În plus, mai multe ţări, printre care Franţa şi Italia, îşi aduc personalul diplomatic înapoi la Kiev. Statele Unite au anunţat că vor proceda la fel de îndată ce va fi sigur să redeschidă ambasada din capitala ucraineană. Casa Albă a transmis că președintele Biden nu va vizita Ucraina. Dar ia în considerare să trimită la Kiev un oficial de rang înalt al administraţiei sale.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing a declarat că Washingtonul se foloseşte de actuala situaţie din Ucraina şi răspândeşte informaţii false despre criza din Ucraina, pentru a "strica" relațiile dintre China şi Rusia. Şase congresmeni americani sunt în vizită în Taiwan pentru întrevederi cu preşedintele țării şi cu ministrul Apărării.

„Membrii Congresului american ar trebui să acționeze în conformitate cu politica "o singură Chină". Ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare pentru a răspunde la amestecul străin și activitățile separatiste purtate de o mână de separatiști ai așa-zisului "Taiwan independent”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe. Şi, ca un avertisment asupra "semnalului greșit" transmis de Washington, China a întreprins exerciţii de amploare în zona Taiwanului, care au simulat un atac asupra insulei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult