Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA au testat o rachetă hipersonică cu viteză de „cinci ori mai mare decât sunetul”

Forţele aeriene ale SUA au anunțat luni că au testat cu succes o rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului.

Testul a fost efectuat sâmbătă la baza Edwards din California conform armatei aeriene americane, citată de Reuters și EFE, iar mai apoi de Agerpres.

Racheta hipersonică „AGM-183 ARRW” este concepută să atingă o viteză de peste 24.695 de kilometri pe oră.

Aceasta a fost lansată de bombardierul supersonic „B-52 Stratofortress”, fabricat de Boeing.

După separarea de avion, propulsorul ARRW s-a aprins şi a ars o durată prestabilită, oferind rachetei o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, conform comunicatului trimis de Statele Unite.

Este prima dată când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, potrivit locotenentului-colonel Michael Jungquist, care conduce un program de dezvoltare de astfel de arme.

„Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil,” a spus Jungquist.

SUA, Rusia și China se întrec în dezvoltarea armelor hipersonice

SUA, Rusia și China sunt angajate într-o cursă de dezvoltare a armelor hipersonice, care sunt dificil de urmărit și interceptat din cauza vitezei lor.

Pe 24 februarie, prima zi de invazie a Ucrainei, Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva unor ținte din țara vecină.

Luna trecută, SUA, Australia și Marea Britanie au anunțat că vor colabora pentru a dezvolta arme hipersonice, după ce Washington anunțase în octombrie 2021 că dorește astfel de tehnologii pentru a contracara progresul Chinei.

Mișcarea a venit pe fondul veștilor de la Beijing că ar fi testat astfel de rachete cu capacitate nucleară în august anul trecut, potrivit Financial Times, însă China a negat ulterior că ar fi făcut acest lucru, spunând că au fost „teste de rutină” pentru a verifica tehnologii aerospațiale.

CITEȘTE ȘI: Suedia a semnat aplicația de aderare la NATO. Anunțul făcut de ministrul suedez de Externe

Orașul ascuns de sub Helsinki, care poate găzdui 900.000 de oameni, construit pentru o Apocalipsă nucleară. GALERIE FOTO

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult