Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA sunt pe primul val de pandemie, dar se pregătesc deja de al doilea. Trump: ”S-o lase mai moale cu testarea”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În doar două zile, Statele Unite au înregistrat peste 30.000 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar riscul apariţiei unui al doilea val este tot mai mare. 23 de state au raportat creşteri.

 

Iar specialiştii spun că mulţi dintre cei infectaţi sunt tineri, mai ales în regiunile unde distanţarea nu se respectă.

Sunt veşti proaste şi pentru preşedintele Trump: alţi doi membri ai staff-ului său de campanie au fost confirmaţi cu infecția, la trei zile de la mitingul electoral din Tulsa.

Administraţia Trump a anunţat că se pregăteşte pentru un posibil val doi al pandemiei, după o săptămână în care oficialii au tot respins perspectiva.

Peter Navarro, consilier Casa Albă: ”Ne facem rezerve în aşteptarea unei posibile reveniri (a virusului, n.r.) în toamnă. Facem tot ceea ce se poate, lucrăm din greu”.

Citește și
Donald Trump
Soluţia lui Trump pentru a reduce numărul de contaminări în SUA: "Încetiniţi testarea!"

În urmă cu câteva zile, vicepreşedintele Mike Pence caracteriza panica legată de un nou val drept exagerat. Iar în weekend, chiar Donald Trump a declarat că numărul mare de testări ar fi de vină pentru curba ascendentă a pandemiei.

Donald Trump, preşedintele SUA: ”Le-am spus oamenilor mei s-o lase mai moale cu testarea. Testează şi testează, avem oameni care habar nu au ce se întâmplă”.

Consilierii preşedintelui au încercat să o dreagă şi au declarat că Trump glumea.

Keisha Lance Bottoms, primar Atlanta: ”Nu e vremea să ne ţinem de glume. Credeţi că oamenii, că cele 120.000 de familii care au pierdut oameni dragi sunt de părere că e amuzant?”.

 

Tinerii ignoră măsurile de siguranță

 

Guvernatorul Floridei, unul dintre statele care se confruntă cu o creştere accelerată a numărului de cazuri de COVID-19, și-a orientat discursul către tinerii care ignoră măsurile de siguranță.

Guvernatorul Ron DeSantis: ”Numărul celor care sunt confirmaţi pozitiv creşte mai repede (ca numărul de testări, n.r.) şi asta e o dovadă că virusul se transmite în comunităţile respective, în special printre cei de 20 şi 30 de ani”.

Dr. William Schaffner, Vanderbilt Univ. Medical Ctr.: ”Aceşti oameni au mai puţine simptome în general, nu se îmbolnăvesc atât de grav şi asta înseamnă că împrăştie virusul. Îl împrăştie printre colegii de muncă şi printre rude”.

Dr. Aileen Marty, expert boli infecțioase: ”Oamenii nu pun în practică distanțarea fizică. Nu poartă mască de protecție, nu sunt atenți la ce e în jurul lor și nu cred (că există virusul) și aici e marea problem”.

Tom Frieden, fost director CDC: ”Cele 5 state care ne îngrijorează cel mai mult sunt Arizona, Alabama, Florida, Carolina de Sud și Texas”.

În ultimele două săptămâni, numărul de infecţii s-a dublat în Arizona, depăşind 50.000 de cazuri.

În oraşul Phoenix, purtarea măştilor în public este obligatorie, dar rămâne de văzut dacă preşedintele Trump va ţine cont de asta, la mitingul electoral pe care-l are programat marți seară.

Kate Gallego, primarul oraşului Phoenix: ”Mai avem doar 17 % paturi libere în spitale. Suntem într-o situație critică”.

Pentru medicii din prima linie a luptei cu pandemia este de neînţeles cum o bună parte a populaţiei refuză să ţină cont de regulile de distanţare socială.

Kevin Cole, Respiratory Therapist, Fort Washington Medical Center: ”Toată lumea trândăveşte la plajă, se gândeşte că a trecut... Nu a trecut. E departe de a se fi încheiat. Şi, din păcate, ăştia sunt oamenii din cauza cărora pandemia va continua. Ei chiar cred că guvernul îi păcăleşte. E ca şi când... sunteţi nebuni? Lucrez cu pacienţii aceştia în fiecare zi. Îi văd... din păcate, văd pacienţi care mor din cauza virusului în fiecare zi”.

La toate astea se adaugă încă o veste proastă: potrivit unui studiu publicat de institutul de cercetare Scripps din Florida, virusul ar fi suferit o mutaţie care îi oferă capacitatea să infecteze mai uşor celulele umane.

Studiul nu este finalizat, dar unii cercetători spun deja că acesta e motivul pentru care pandemia a avut efecte devastatoare în cele două Americi: aproape 4,5 milioane de cazuri şi peste 200.000 de decese.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult