Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA renunță la importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia. Biden: "Nu acceptăm să finanțăm războiul lui Putin"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite ale Americii renunță complet la importurile de petrol, gaz, și cărbune din Rusia. Anunțul a fost făcut de președintele Joe Biden.

Decizia a fost luată separat de Uniunea Europeană, care încă analizează efectele. Între timp, Rusia a amenințat cu oprirea ''Nord Stream'', conducta prin care este transportată acum cea mai mare cantitate de gaz rusesc în Europa. Pe fondul acestor declarații, prețul gazului și al petrolului cresc necontenit.

Pentru prima dată de când a început războiul, Rusia amenință în mod direct cu oprirea gazelor către Europa.

Alexander Novak, vicepremierul Rusiei: "Avem dreptul deplin să impunem un embargou asupra transportului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă. Totuși, până acum, nu am luat o astfel de decizie. Nimeni nu va beneficia în urma ei".

Nord Stream 1 este conducta prin care ajunge gaz rusesc in Germania, iar de acolo este livrat și în alte țări europene. Momentan asigură până la 60 de miliarde de metri cubi adică peste o treime din totalul importurilor de gaz rusesc în Europa. O astfel de măsură de a opri transporturile de gaze pe aici ar fi un răspuns la decizia Germaniei de la opri proiectul Nord Stream 2, a mai spus oficialul rus. 

Citește și
rusia ucraina
Analiză: SUA vor să ajute Ucraina fără a lăsa conflictul să degenereze într-un Război Mondial

Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat oprirea importurile de petrol rusesc, dar și de gaz și cărbune.

Joe Biden, președintele SUA: "Anunț astăzi că Statele Unite interzic complet importurile de petrol, gaze și energie din Rusia. Asta înseamnă că porturile americane nu mai primesc petrol rusesc, iar poporul american dă încă o lovitură dură mașinii de război a lui Putin. Arătăm astfel că nu acceptăm să finanțăm războiul lui Putin.

Luăm această decizie înțelegând cu mulți dintre aliații și partenerii noștri europeni nu ni se pot alătura în acest embargou. Statele Unite produc pe plan intern mult mai mult petrol decât toate țările europene împreună. De aceea, noi putem intrezice aceste importuri, în timp ce alte țări nu-și permit asta".

În acest context, vicepremierul rus Alexander Novak a atras atenția că barilul ar putea ajunge la 300 de dolari, dublu față de acum. Compania Shell a anunțat deja că întrerupe orice legătură cu Rusia și chiar a prezentat scuze oficiale pentru că a cumpărat țiței rusesc săptămâna trecuta.

Comisia Europeană vrea să reducă până la sfârșitul anului cererea Uniunii de gaz rusesc, cu două treimi.

Sancțiunile asupra Rusiei anunțate până acum de Statele Unite și Uniunea Europeană au dus deja la prețuri record.

Prețul barilului de petrol a depășit 130 de dolari, adică cel mai mare nivel de după criza economică din 2008.

Efectele se văd și la noi, la benzinării, unde prețul benzinei și al motorinei se apropie de 8 lei.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: "Depindem foarte mult de cât va creste prețul barilului pentru a vedea până unde se duce prețul la combustibil".

Reporter: "Putem ajunge la 10 lei?".

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: "Nu știu dacă chiar 10 lei, dar clar e o tendință de crestere. Depinde foarte mult și ce masură administrativă se ia legat de accize, de taxe. Să nu uităm că toate acestea vin pe un fond de inflație foarte ridicat".

Și prețul gazului atinge valori record, a început săptămâna la aproapre 300 de euro pe mwh, după care a coborât la 200.

Liderii Uniunii Europene urmează să stabilească la summitul de săptămâna această cum să elimine treptat dependența țărilor europene de importurile de gaz, petrol și cărbune din Rusia.

Între timp, pregătesc un plan pentru finanțarea cheltuielilor statelor membre atât cu energia, cât și cu apărarea, prin emiterea în comun de obligațiuni pe scară largă. Planul excepțional este similar cu cel folosit pentru pandemie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult