Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA nu vor permite Iranului să cumpere arme din Rusia și China, după încheierea embargoului

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunțat că SUA vor împiedica Iranul să-şi procure arme ruse şi chineze, în contextul în care embargoul internaţional privind armele împotriva Teheranului va expira la 18 octombrie, relatează AFP.

"Nu a fost făcut nimic până acum pentru a putea prelungi acest embargou şi, prin urmare, SUA îşi asumă responsabilităţile", a declarat el la postul de radio France Inter, făcând aluzie la dezacordurile dintre Washington şi Europa pe acest subiect.

"Vom acţiona astfel încât să împiedicăm Iranul să procure tancuri chineze şi sisteme de apărare aeriene ruse şi apoi să vândă arme către Hezbollah, torpilând astfel eforturile preşedintelui (francez Emmanuel) Macron în legătură cu Libanul", a adăugat el.

SUA s-au retras în 2018 din acordul în dosarul nuclear cu Iranul şi, ulterior, au adoptat sancţiuni dure împotriva Teheranului, pe care îl acuză de expansionism în Orientul Mijlociu prin relee locale precum puternica miliţie şiită Hezbollah din Liban.

SUA au activat oficial la 21 august la ONU o procedură controversată, aşa-numită 'snapback', pentru a cere reintroducerea de sancţiuni internaţionale împotriva Iranului, între care şi prelungirea embargoului asupra armelor.

Citește și
Lana Marks
Oficial american: Iranul ia în calcul asasinarea ambasadoarei SUA în Africa de Sud

Începând cu 20 septembrie, termenul limită de o lună impus de procedură, SUA vor trebui prin urmare să confirme că aceste sancţiuni sunt din nou în vigoare.

Însă Washingtonul se izbeşte de refuzul categoric al aliaţilor săi europeni - Franţa, Germania, Marea Britanie - şi al altor mari puteri, China şi Rusia, cosemnatare ale acordului din 2015 menit a împiedica Iranul să se doteze cu arma atomică în schimbul ridicării unora dintre sancţiunile care îi sufocă economia.

O majoritate zdrobitoare a membrilor Consiliului de Securitate (13 din 15), între care şi ţările cosemnatare, au respins în august validitatea procedurii angajate de SUA.

Conform acestor ţări, Washingtonul, care nu mai face parte din 2018 din acordul nuclear cu Iranul, nu are bază legală pentru a declanşa la ONU o revenire la sancţiuni internaţionale prin intermediul acestui pact.

"Procedura 'snapback' nu are legitimitate politică şi validitate juridică", insistă o sursă diplomatică europeană. "Trebuie să fie clar că nu vor fi reintroduse sancţiunile", a subliniat sursa, în contextul apropierii datei limită de 20 septembrie.

În timp ce numeroşi aliaţi ai Washingtonului sunt îngrijoraţi de relansarea unor activităţi iraniene de îmbogăţire a uraniului ca ripostă la sancţiunile americani, mulţi denunţă motivaţia din spate a lui Donald Trump, dornic să afişeze rezultate în privinţa acestui dosar cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult