SUA, cel mai mic număr de decese într-o zi, din ultimele trei săptămâni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar această scădere punctuală nu echivalează cu o tendinţă şi va trebui să se repete în următoarele zile pentru a confirma o adevărată îmbunătăţire a situaţiei din SUA.
Mai cu seamă pentru că în ziua anterioară, Statele Unite au raportat un număr record de morți: 3.170. În timp ce numărul total al deceselor a depășit 51.000, tot mai multe state americane, cum ar fi Georgia, Texas sau Ohio, permit deschiderea afacerilor.
În New York, pandemia pare să fi intrat pe curbă descendentă, dar firmele de pompe funebre și crematoriile abia țin pasul cu numărul mare de cadavre care trebuie incinerate.
Trupurile sunt aduse în camioane de la câteva sute de kilometri, din statele vecine, unde crematoriile sunt depășite de volumul de solicitări.
Studentă: „Această este mama cuiva. Aceasta este bunica cuiva. Eu, una, nu aș dori că persoana iubită să rămână fără priveghi”.
Această realitate sfâșietoare nu pare să-l fi impresionat pe guvernatorul Georgiei, care s-a încăpățânat să ridice o serie de restricții, în pofida faptului că însuși președintele l-a avertizat să n-o facă. De ieri, în Georgia s-au redeschis sălile de sport și saloanele de coafura și înfrumusețare. Primarii din mai multe localități au făcut, însă, apel la oameni să păstreze distanțarea socială.
Kelly Girtz, primar: „Îi rog pe toți oamenii din comunitatea mea să rămână în continuare acasă. Nu redeschideți (magazinele, n.r.) în acest moment”.
Și în statul american Texas, unele afaceri şi-au deschis porţile, dar angajații trebuie să poarte măști de protecție, iar clienții nu au voie să între în magazine.
Angajat: „Merg până la portbagajul lor, pun produsele acolo sau le las pe scaunul din față. 'Vă mulțumim că ați cumpărat de la noi și că ne ajutați'”.
Trump a încercat să repare gafa legată de dezinfectant
La câteva ore după ce sugera injectarea cu dezinfecant ori expunere la ultraviolete drept leacuri împotriva COVID-19, președintele american a încercat s-o dreagă.
Donald Trump, președintele SUA: „Văd că un dezinfectant distruge virusul într-un minut. Poate că există o metodă să fie injectat în corp, să fie ca o curăţare pe dinăuntru”.
Ulterior, Trump a declarat că a fost sarcastic.
Donald Trump: „Eram sarcastic, am aruncat o întrebare sarcastică unui grup de ziariști din cale-afară de ostili, în principal de pe la canalele care promovează fake news”.
Medicii americani s-au văzut siliți să combată public „rătăcirea” președintelui.
Dr. Stephen Hahn: „Nu, cu siguranță n-aș recomandă ingerarea de dezinfectant”.
Dr. Michael Mina: „Nu ne turnăm dezinfectanți în plămâni și în vene. Dacă ar fi posibil, atunci nu ar mai trebui să ne îngrijorăm pentru bolile infecțioase. Ne-am turna înălbitor în corp, dar asta ne-ar ucide”.
Doar că nimic din scena respectivă nu sugera o glumă, fie ea și proastă. Președintele chiar a încercat să smulgă susținerea doctorilor din echipa de criză.
Trump: „Deborah, tu n-ai auzit de asta, de efectul căldurii și al luminii asupra virusului?”
Dr. Birx: „Nu ca tratament, evident că febra e un lucru bun, pentru că asta arată că organismul luptă. Dar nu știu ce efect are căldura asupra virusului”.
Unul dintre consilierii președintelui a mărturisit, sub protecția anonimatului: „Voiam să mă ascund, să intru-n pământ. A fost greu să asist la așa ceva”.