Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA ar fi cerut Israelului să amâne invazia în Gaza. „Ce este prioritar: distrugerea Hamas ori recuperarea ostaticilor?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite ar fi cerut Israelului să amâne invazia terestră în Fâșia Gaza pentru a prelungi negocierile care să permită eliberarea mai multor ostatici. Astfel că ofensiva rămâne incertă.

În schimb, israelienii și-au întețit bombardamentele și, potrivit informațiilor comunicate de Hamas, numărul victimelor ar depăși 5 mii. Un al treilea convoi umanitar a intrat în Gaza din Egipt. Pe de altă parte, Ministerul român de Externe a confirmat că pe lista celor peste 1.400 de israelieni, masacrați de Hamas, apar și 5 persoane care aveau cetățenie română.

Cu mare parte din armată masată la granița cu Fâșia Gaza, israelienii răspund evaziv la întrebarea: când va fi dat ordinul de intrare?.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Aceasta va trebui să fie ultima manevră (terestră) în interiorul Gaza, din simplul motiv că Hamas nu va mai exista. Poate va dura o lună sau chiar două, dar Hamas nu va mai exista”.

Și totuși, tot mai mulți se întreabă nu când vor intra trupele, ci dacă vor intra.

Citește și
Joe Biden, Israel
Liderii occidentali cer la protejarea civililor, în războiul dintre Israel și Hamas. Mesaj de susținere pentru Ierusalim

Reporter: „A trecut deja ceva timp de când invazia terestră este descrisă drept iminentă. Este această invazie inevitabilă?”

Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian al Apărării: „Obiectivul nostru este să anihilăm capacitățile militare ale Hamas. Dacă acest lucru se poate obține din aer… cu o expunere foarte limitată a trupelor noastre şi cu mai puţine pagube la sol, ar fi minunat”.

Reporter: „Ce este prioritar: distrugerea Hamas ori recuperarea ostaticilor?”

Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian al Apărării: „E o întrebare bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate şi ne vom aduce oamenii acasă”.

Între timp, Washingtonul face presiuni asupra guvernului Netanyahu să amâne ofensiva terestră ca să lase timp negocierilor pentru eliberarea celor 222 de ostatici. Presiuni fac și rudele celor răpiți.

Rachel Goldberg, mama unei fete răpite: „Nu știu dacă nu a sângerat fatal în camioneta cu care a fost dus în Gaza. Nu știu dacă a rezistat. Cât e ziua de lungă, îi spun în mintea mea: „Te iubesc, fii puternic, rezistă!”

Rudele lui Hersh au reușit cu mari eforturi să reconstituie ce s-a întamplât pe 7 octombrie. Tânărul a fugit de la festival și s-a aflat într-unul dintre adăposturile în care teroriștii au aruncat grenade.

Apoi au intrat teroriștii în adăpost și au țipat la ei să se ridice și să iasă care mai sunt vii. Hersh și alți doi tineri s-au ridicat, iar martori din acel adăpost, care s-au prefăcut morți și priveau scena de sub cadavre, au văzut că lui Hersh îi fusese spulberat brațul. Se legase cum a putut cu o bluză.

Dacă momentul invaziei rămâne incert, armata israeliană efectueaza regulat incursiuni în Fâșia Gaza, pentru a colecta informații. Cel mai recent raid s-a complicat însă. Un militar israelian a fost ucis și 3 răniți.

Bombardamentele asupra pozițiilor Hamas s-au întețit simțitor. Israelul anunță că în ultimele 24 de ore a lovit 320 de ținte din Fâșia Gaza. În spitalele din Gaza, cadavrele au ajuns să fie ținute afară, în căldură, iar părinții au început să scrie pe picioarele copiilor numele, pentru a fi identificați în cazul în care ar fi uciși. Israelul și Statele Unite au convenit duminică seară că ajutoarele pentru civilii din Gaza să intre din Egipt într-un „flux continuu”, dar nevoile imediate sunt uriașe.

Mustafa Barghouti, președintele organizației Inițiativa Palestiniană: „Gaza are nevoie de cel puțin 500 de camioane zilnic de combustibil, alimente, medicamente și apă”.

Pe de altă parte, armata israeliană a dat publicității imagini din satelit, ce arată că integriștii își lansează rachetele din curțile grădinițelor, școlilor ori spitalelor. De altfel, cartierul general al Hamas este situat sub cel mai mare spital din orasul Gaza.

Israelienii nu-și ascund frustrarea că presa internațională nu ține cont de aceste aspecte.

Yair Lapid, liderul opoziției din Israel: „E revelator și șocant totodată cât de repede a dat lumea pagina. Israelului i s-a acordat cam o săptămână de simpatie globală, după care s-au reluat atacurile care ne condamnă pentru că ne apăram”. Naftali bennett, fost premier israelian: „Înțeleg că BBC și-a ales tăbara, e interesat doar de Gaza, toate întrebările dumneavoastră îi privesc exclusiv pe civilii din Gaza. Nu mi-ați adresat nici măcar o singură întrebare despre copiii israelieni care au fost uciși, va înteresează doar cealaltă tabăra, dar asta e politica binecunoscută a BBC. Dați-mi voie să vă spun ceva: dacă va imaginați că trebuie menținut un echilibru între două fețe echivalente ale poveștii, atunci vă lipsește claritatea morală”.

Nici amenințarea reprezentată de Hezbollah nu s-a estompat. Dimpotrivă, s-au întețit schimburile de focuri la granița de nord a Israelului.

Pe fondul tensiunilor explozive din regiune, după ce Statele Unite au trimis în estul Mediteranei două portavioane și câteva mii de pușcași marini, China a decis să prelungească șederea în regiune a șase nave de război. Vasele tocmai au participat la un exercițiu cu Marina din Oman.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult