Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA anunţă că au fost găsite „rămăşiţe” umane după prăbuşirea unei aeronave Osprey în largul Japoniei

SUA au anunţat luni că au fost găsite „rămăşiţe” umane, la cinci zile după prăbuşirea în largul coastelor de sud-vest ale Japoniei a unei aeronave Osprey a forţelor aeriene americane.

În urma prăbușirii, şapte membri ai echipajului au fost daţi dispăruţi, informează AFP.

Căutările efectuate de scafandri americani şi japonezi au permis descoperirea unor "rămăşiţe" umane, precum şi de resturi ale aeronavei, a menţionat US Air Force într-un comunicat.

Identităţile nu au putut fi stabilite deocamdată, în acest stadiu, se adaugă în comunicat.

Postul public de televiziune nipon NHK a citat anterior surse potrivit cărora au fost găsite cinci cadavre şi o bucată din ceea ce ar putea fi partea din faţă a aeronavei, inclusiv cockpitul. Un purtător de cuvânt al guvernului nipon a refuzat să comenteze aceste informaţii la o conferinţă de presă luni, subliniind că Tokyo nu comunică informaţii privind cercetările decât după consultări cu SUA.

Aeronava, care poate decola şi ateriza vertical ca un elicopter şi zboară ca un avion, s-a prăbuşit miercuri, având la bord opt persoane, nu departe de insula niponă Yakushima, în cursul unei misiuni de antrenament. În ziua accidentului a fost recuperat doar corpul unuia dintre membrii echipajului, identificat de US Air Force ca fiind Jacob Galliher, în vârstă de 24 de ani.

Citește și
osprey
O aeronavă Osprey a armatei americane s-a prăbuşit în Australia. Trei soldați au murit

Cauzele accidentului rămân necunoscute. Un responsabil al situaţiilor de urgenţă a indicat miercuri pentru France Presse că poliţia locală a fost informată cu puţin înaintea accidentului că un Osprey "scoate flăcări din motorul stâng".

Fiabilitatea aparatelor Osprey este contestată de multă vreme din cauza mai multor accidente mortale. În august, trei soldaţi americani au murit într-un accident cu un astfel de aparat în nordul Australiei, iar în 2022 alţi patru au murit în Norvegia, când aeronava lor s-a prăbuşit în timpul unor exerciţii ale NATO.

Un alt Osprey a căzut în mare în 2017, provocând trei morţi, iar în aprilie 2000 19 puşcaşi marini şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unei astfel de aeronave în Arizona.

În plus, în Japonia au avut loc de-a lungul timpului diverse incidente şi accidente implicând aeronave ale forţelor americane, inclusiv Osprey, ceea ce contribuie la o percepţie negativă asupra acestora în rândul populaţiei din arhipelag, unde SUA au circa 54.000 de militari.

Japonia a suspendat zborurile cu propriile aeronave Osprey după incidentul de miercurea trecută şi a cerut armatei americane să facă la fel pe teritoriul nipon, ca măsură de precauţie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult