Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu. Persoanele cu această grupă de sânge au șanse mai mici de a se infecta cu Covid-19

Persoanele cu grupa sanguină O pot avea un risc mai mic de infectare cu Covid-19 și au o probabilitate mai scăzută de a se îmbolnăvi grav, sugerează două studii realizate în Suedia și Canada. Experții spun însă că este nevoie de mai multe cercetări.

 

Grupa de sânge poate juca un rol în sensibilitatea unei persoane la infectarea cu Covid-19 și probabilitatea de a avea o formă severă a bolii, scrie CNN.

Motivele acestei legături nu sunt clare și sunt necesare mai multe cercetări pentru a spune ce implicații, dacă există, are pentru pacienți.

Un studiu danez a constatat că, dintre 7.422 de persoane testate pozitiv pentru Covid-19, doar 38,4% au grupa de sânge O - chiar dacă, într-un grup de 2,2 milioane de persoane care nu au fost testate, această grupă de sânge constituie 41,7% din populația țării.

În schimb, 44,4% din cei cu grupa A s-au dovedit pozitivi, în timp ce la populația daneză această grupă de sânge reprezintă 42,4% din total.

Citește și
ambulanta
Viorel Huşanu, preşedintele Sindicatului Sanitas Bucureşti, infectat cu COVID-19

În celălalt studiu, cercetătorii din Canada au descoperit că printre 95 de pacienți cu forme critice de Covid-19, o proporție mai mare a celor cu grupa sanguină A sau AB - 84% - a necesitat ventilație mecanică, comparativ cu pacienții cu grupa sanguină O sau B, în rândul cărora procentul a fost de 61%.

 

Grupa de sânge nu înlocuiește alți factori de risc

 

Studiul canadian a constatat, de asemenea, că cei cu grupa sanguină A sau AB au stat mai mult la terapie intensivă, în medie 13,5 zile, comparativ cu cei cu grupa sanguină O sau B, care au avut o medie de 9 zile.

„Nu cred că acest lucru înlocuiește alți factori de risc de severitate, cum ar fi vârsta și comorbilitățile și așa mai departe”, a spus dr. Mypinder Sekhon , medic de terapie intensivă la Vancouver General Hospital și autor al studiului canadian.

"Dacă aveți grupa de sânge A, nu trebuie să intrați în panică. Și dacă sunteți cu grupa O, nu sunteți liberi să mergeți în pub-uri și baruri", adaugă el.

Majoritatea oamenilor se încadrează în unul din cele patru grupe sanguine: A, B, AB sau O.

În viața de zi cu zi a majorității oamenilor, acest lucru are o importanță foarte mică, cu excepția cazului în care aveți nevoie de o transfuzie de sânge.

Oamenii nu trebuie însă să se îngrijoreze în mod nejustificat de legătura dintre grupa sanguină și Covid-19, a spus dr. Torben Barington, autorul principal al lucrării daneze și profesor clinic la Spitalul Universitar Odense și la Universitatea Danemarcei de Sud.

"Nu știm dacă aceasta este un fel de protecție a grupei de sânge O sau dacă este un fel de vulnerabilitate în celelalte grupuri de sânge", a spus el.

„Cred că acest lucru are interes științific și, atunci când aflăm care este mecanismul, probabil că vom fi capabili să îl folosim în mod proactiv într-un fel în ceea ce privește tratamentul”.

 

Ce explicații științifice ar exista

 

Deși există mai multe teorii, cercetătorii nu știu încă ce mecanism ar putea explica legătura dintre diferite grupe de sânge și Covid-19.

Sekhon crede că o explicați ar fi că persoanele cu grupa O au un factor de coagulare mai mic, făcându-le astfel mai puțin predispuse la probleme de coagulare a sângelui. Coagularea este un factor major al formelor severe de Covid-19.

Alte explicații posibile implică antigene ale grupelor de sânge și modul în care acestea afectează producția de anticorpi anti-infecție.

Sau ar putea fi legată de gene asociate grupurilor de sânge și de efectul acestora asupra receptorilor din sistemul imunitar.

"Este o observație științifică repetată, interesantă, care justifică într-adevăr o activitate de cercetare suplimentară", a mai spus el.

Rezultatele celor două noi studii oferă „dovezi convergente că grupa de sânge poate juca un rol în sensibilitatea unei persoane la infecția cu Covid și probabilitatea ca aceasta să aibă o criză severă de Covid-19”, a spus dr. Amesh Adalja, cercetător senior la Johns Hopkins University Center for Health Security din Baltimore, care nu a fost implicat în niciunul dintre studii.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult