Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Omicron supraviețuiește mai mult pe plastic și piele decât variantele anterioare

Studii recente despre COVID-19 au arătat că varianta Omicron supraviețuiește mai mult pe plastic și pe piele, scrie Reuters.

Varianta Omicron poate supraviețui mai mult decât versiunile anterioare ale coronavirusului pe suprafețele din plastic și pe pielea umană, au descoperit cercetătorii japonezi în teste de laborator.

Capacitatea sa de a se răspândi într-un ritm alert ar putea ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă și să se răspândească rapid, au spus cercetătorii. Pe suprafețele din plastic, timpii medii de supraviețuire ai tulpinii originale și ale variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore și, respectiv, 114 ore. În comparație cu 193,5 ore pentru Omicron, au raportat cercetătorii.

Pe mostrele de piele de la persoanele decedate după infectarea cu coronavirus, timpul mediu de supraviețuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.

Pe piele, toate variantele au fost complet distruse în 15 secunde după expunerea la dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool. „Prin urmare”, concluzionează cercetătorii, „este recomandat ca pentru igiena mâinilor să se folosească dezinfectanți... așa cum a propus Organizația Mondială a Sănătății”.

Citește și
spital, covid
Valul Omicron face ravagii în România. Infectările s-au dublat în rândul copiilor și al tinerilor

Tamponarea nasului este cea mai eficientă metodă pentru testele rapide de antigen care depistează infectarea cu coronavirus. Utilizatorii testelor rapide de antigen ar trebui să-și tamponeze nările conform instrucțiunilor producătorului și să nu își tamponeze gâtul sau obrazul, arată o nouă cercetare.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult