Studiu israelian. Ce transformări au suferit peste 100 de pacienți injectați cu vaccinul Pfizer
Astfel, potrivit studiului citat de Jerusalem Post, persoanele care au primit a doua doză de vaccin Pfizer au înregistrat o creștere de 6 până la 12 ori a cantității de anticorpi produși pentru apărarea împotriva noului coronavirus.
Aceste rezultate ale unor cercetări preliminare s-au bazat pe 102 cazuri de personal medical vaccinat la acest spital important din Israel. Dintre aceste persoane, 98% au dobândit imunitate la coronavirus și doar două dintre ele nu au dezvoltat suficienţi anticorpi, scrie Times of Israel.
De asemenea, s-a observat faptul că aceste persoane vaccinate aveau mai mulți anticorpi decât persoanele care au fost grav infectate cu virusul și recuperate medical.
”Rezultatele studiului sunt în concordanță cu experimentele Pfizer și chiar mai bune decât ne așteptam. Și mă aștept ca rezultatele celuilalt sondaj cu alți participanți să fie similare. Cu siguranță există motive pentru optimism” - a declarat prof. Gili Regev-Yochay, directoarea Unității de epidemiologie a bolilor infecțioase din Spitalul Sheba, într-o conferință de presă.
Rezultatul în Israel ar trebui să fie o reducere a focarelor de coronavirus în întreaga țară, pe măsură ce mai multe persoane primesc a doua doză, a mai spus ea.
Pe de altă parte, s-a mai notat faptul că două persoane nu au dezvoltat anticorpi, inclusiv un pacient care este imunocompromis, a spus Regev-Yochay.
Nu a existat nicio explicație pentru motivul pentru care a doua persoană nu a dezvoltat anticorpi, iar spitalul investighează problema, a spus ea.
La ultima centralizare a datelor, 7.106 de angajați ai spitalului Sheba au fost vaccinați cu prima doză - adică aproximativ 80 % din tot personalul.
Dintre aceștia, 4.484 au primit a doua doză începând de luni. Deși studiul a implicat doar 102 cazuri, alte cazuri sunt în curs de evaluate, a spus Regev-Yochay.
Studiul analizează în mod specific anticorpii imunoglobulinei G (IgG), care determină dacă un pacient a dezvoltat imunitate. Studiul nu indică cât timp va dura imunitatea sau dacă o persoană care are anticorpi poate purta virusul și îi poate infecta pe alții, a spus Regev-Yochay.
Cu toate acestea, ea a precizat faptul că este de părere că este posiibil ca persoanele care au fost vaccinate să nu poată distribui virusul, ceea ce înseamnă că nu îl vor transmite altor persoane.
În Israel, persoanele care au fost bolnave și s-au recuperat nu sunt încă eligibile pentru a primi vaccinul Pfizer. Însă dacă cercetările ulterioare vor arăta că vaccinul produce o imunitate îmbunătățită, este posibil ca acestea să fie vaccinate într-o a doua fază, cel puțin cu vaccinul de rapel, a mai spus Regev-Yochay.
Sursa: Jerusalem Post
Dată publicare: 19-01-2021 11:21