Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ștevie, usturoi și fasole, cultivate de agricultori pe fundul mării

Your browser doesn't support HTML5 video.

O echipă de cercetători italieni şi-a propus să demonstreze că se poate face agricultură pe fundul mării. Deocamdată e un experiment de dimensiuni reduse şi extrem de costisitor.

Dar italienii spun că, pe măsură ce nevoile alimentare ale omenirii vor creşte, agricultura submarină va deveni o opţiune demnă de luat în calcul.

În Genova, la o sută de metri de uscat şi la opt metri adâncime, marea ascunde un experiment ştiinţific care ar putea asigura cândva hrana pentru omenire. Şase cupole ancorate în nisipul de pe fundul mării formează Grădina lui Nemo. Sunt sere miniaturale, în care temperatura, compoziţia aerului şi umiditatea sunt controlate artificial dintr-un centru de comandă aflat pe plajă.

Luca Gamberini, cercetător: „Aici e cutia tehnică, e creierul biosferei noastre. Avem intercom, senzori de oxigen, temperatură şi dioxid de carbon, avem cameră web, o tabletă şi wi-fi, prin care vorbim acum."

Este nevoie de toată această tehnologie pentru a crea mediul ideal pentru cultivarea plantelor. Nu este nevoie însă de pământ, pentru ca plantele au rădăcinile în apă dulce, produsă în mod natural în interiorul capsulelor.

Citește și
agricultura
Salarii de 2000 de euro pentru angajații din agricultură. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Luca Gamberini, cercetător: „Am cultivat ştevia, mentă, rozmarin, roşii, deci chiar şi legume. Usturoi, fasole, goji, soia. Posibilităţile sunt uriaşe."

Deocamdată, din motive practice, specialiştii au ales plante de dimensiuni mici, dar spun că nu există niciun motiv pentru care nu s-ar putea cultiva într-o zi grâu pe fundul mării. Numai că fiecare dintre micile sere costă între 10 şi 20.000 de euro, iar costurile cu mentenanţa nu sunt nici ele de neglijat.

Antonio Ferrante, profesor la Universitatea din Milano: „Ca experiment, e un proiect extraordinar, care ne poate ajuta să vedem cum să creştem producţia fără să cultivăm alte zone, precum pădurile. Problema este sustenabilitatea economică, deci trebuie să vedem cum să reducem costurile de producţie pe termen lung."

Autorii experimentului spun că mai multe ţări în care nu se poate face agricultură clasică au manifestat interes pentru acest proiect. În Maldive, de exemplu, unde totul trebuie importat, acest gen de agricultură s-ar putea dovedi rentabil într-o zi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult