Statul non-NATO care înarmează masiv Ucraina. „Vom continua să o susţinem cât timp va fi nevoie”
Acesta va fi cel de-al 15-lea pachet de ajutor şi cel mai substanţial de până acum al ţării scandinave pentru Ucraina, ridicând suma totală la circa 30 miliarde de coroane (2,89 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
'Vom continua să susţinem Ucraina cât timp va fi nevoie', a declarat ministrul Apărării, Pal Jonson, într-o conferinţă de presă.
Ce conține pachetul alocat UcraineiNoul pachet de asistenţă include muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de coroane, precum şi artilerie antiaeriană şi puşti fără recul.
Din acest pachet mai fac parte nave maritime de asalt şi alte nave, dar şi mine submarine şi drone submarine.
Tot în cadrul acestui pachet, Suedia alocă bani pentru achiziţia de material militar prin intermediul fondurilor pentru Ucraina, şi un miliard de coroane pentru cumpărarea a aproximativ zece blindate de luptă ce vor fi gata de livrare în 2026.
Astfel, ministrul suedez de Externe a declarat recent că se aşteaptă ca Ungaria să aprobe în curând aderarea ţării sale la NATO, relatează Reuters, potrivit News.ro.
„Salutăm faptul că Turcia şi-a încheiat procesul de ratificare şi ne aşteptăm ca Ungaria să o urmeze în scurt timp", a declarat Tobias Billstrom într-un discurs rostit în faţa Parlamentului.
Ungaria este singurul membru NATO care nu a aprobat cererea Suediei de aderare la alianţă, naţionaliştii aflaţi la putere invocând ceea ce ei numesc acuzaţii nejustificate ale Suediei, potrivit cărora ar fi erodat democraţia în Ungaria.