Statul american care a votat o lege prin care avortul a devenit ilegal
Proiectul de lege, agoptat cu 25 de voturi la 6, face avortul ilegal în aproape toate cazurile, chiar și cele de viol sau incest. Senatorii care au votat pentru legea care prevede pedepse de până la 99 de ani de închisoare pentru medicii care fac avorturi, sunt toți bărbați albi, republicani, relatează The Guardian.
Pentru a intra în vigoare însă legea trebuie semnată de guvernatoarea statului - Kay Ivey, care nu a făcut un anunț în acest sens, dar care este văzută ca o opozantă puternică a avortului.
Avortul, potrivit proiectului, va putea fi permis doar în cazurile în care sănătatea femeii este pusă în pericol, relatează BBC.
Și Georgia a adoptat săptămâna trecută o lege foarte restrictivă împotriva avortului
Guvernatorul statului Georgia a promulgat marţea trecută o lege care le interzice femeilor în acest stat american conservator să avorteze din momentul în care bătăile de inimă ale fătului pot fi detectate.
Criticii textului afirmă că acesta înseamnă de facto interzicerea avorturilor, dar fiind că bătăile inimii pot fi auzite din a şasea săptămână de sarcină, când multe femei nu sunt conştiente încă de starea lor de graviditate.
Guvernatorul republican Brian Kemp a semnat textul, printre cele mai restrictive din ţară, în pofida ameninţării de boicot din partea mai multor staruri de la Hollywood.
Zeci de actori, printre care Ben Stiller, Alec Baldwin şi Alyssa Milano, au transmis într-o scrisoare că nu vor mai putea lucra 'cu conştiinţa împăcată' în Georgia - un loc popular pentru turnarea de filme - dacă legea va fi promulgată.
'Îi apărăm pe inocenţi, pe vulnerabili, pe cei care nu pot vorbi pentru ei înşişi', a replicat guvernatorul, punându-şi semnătura pe text, care va intra în vigoare în ianuarie 2020 şi prevede totuşi excepţii pentru cazurile de viol, incest sau risc pentru viaţa mamei.
Legea, care se înscrie într-o amplă ofensivă antiavort, vizează să testeze limitele deciziei emblematice 'Roe v. Wade' a Curţii Supreme, care a recunoscut în 1973 dreptul femeilor de a avorta atât timp cât fetusul nu este viabil.
Texte similare adoptate în Kentucky şi Mississippi au fost blocate de tribunale şi este probabil ca legea din Georgia să aibă aceeaşi soartă.
ACLU, puternica organizaţie de apărare a drepturilor civice, a anunţat deja că va sesiza foarte curând justiţia.
Dacă judecători federali vor bloca textul, statul Georgia va face recurs în speranţa că se va ajunge la Curtea Supremă, pe care o va convinge să revină asupra deciziei din 1973.
Această strategie, care nu este nouă, a revenit în forţă după ce în componenţa Curţii Supreme au intrat doi judecători numiţi de preşedintele american Donald Trump şi care au dat o majoritate conservatoare acestei instituţii.
Institutul Guttmacher, care apără dreptul femeilor de a dispune de propriul corp, a consemnat peste 300 de măsuri antiavort adoptate în acest an în 28 de state americane.
Ohio, Missouri şi Tennessee sunt la rândul lor pe cale să adopte legi zise ale 'bătăii de inimă', la fel ca Georgia.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!