Statele Unite vor să iasă din carantină. Trump acuză alte state că mint în privința mortalității
Your browser doesn't support HTML5 video.
Liderul de la Casa Albă este de acord, totuşi, că fiecare stat american are o situaţie diferită când vine vorba despre pandemie.
Peste Ocean avem mai bine de 34.000 de decese şi aproape 700.000 de oameni infectaţi.
Statele Unite continuă cu acuzațiile la adresa Chinei
În tot acest timp, Administraţia americană continuă cu acuzele la adresa Chinei, referitoare la datele pe care nu le-a făcut publice despre noul virus.
Șeful diplomației americane a declarat că la Washington se știa că Beijingul are un laborator extrem de periculos și că se lucra la un program bacteriologic.
Asta deși mai mulți experți au afirmat că este puțin probabil ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator, în urma unei neglijențe umane. Totuși, secretarul de stat american trage la răspundere China.
Mike Pompeo, Secretarul de stat al SUA: „Guvernul chinez trebuie să fie sincer. Trebuie să fie responsabil. Trebuie să explice ce s-a întâmplat şi de ce în acest caz informaţia nu a fost făcută publică mai pe larg. Efectuăm o anchetă completă a tuturor faptelor pentru a află cum s-a întâmplat să scape acest virus, să iasă în lume şi a creat o atât de mare tragedie, atât de mulţi morţi aici în Statele Unite şi în întreaga lume, de asemenea cu un cost enorm pentru economia mondială.”
Donald Trump acuză alte țări că „mint” în privința ratei mortalității
La rândul său, întrebat de ce Statele Unite au înregistrat o proporție atât de mare din numărul global al deceselor, președintele Donald Trump a acuzat alte țări că „mint” în privința mortalității. Însă a numit doar China.
Donald Trump: „Chiar credeţi că primiţi cifre corecte din partea unor astfel de ţări? Chiar credeţi că cifrele dintr-o ţară atât de mare precum China sunt corecte, că au un număr exact de cazuri de infectare şi un număr exact de decese?”
Peste 16.500 de morți în New YorkChiar dacă la nivel național apogeul ar fi fost depășit, după cum spun autoritătile, situația rămâne critică în diferite focare. Doar în statul New York sunt peste 16.500 de victime.
Andrew Cuomo, guvernator New York: „Să ne lămurim mai intâi cum stau lucrurile cu adevărat înainte să luăm decizia redeschiderii. Toată lumea s-a înşelat amarnic în multe privinţe de la izbucnirea acestei crize."
În una dintre suburbiile New York-ului, numărul celor care s-au prăpădit este atât de mare încât autoritățile nu mai știu ce să facă. Au apelat la camioane frigorifice, însă nici acestea nu sunt de ajuns.
Administraţia locală a reactivat de la casare dispozitivele frigorifice ale unei fabrici de produse alimentare.
Număr record de decese în Los Angeles
Lucrurile sunt extrem de grave și în Los Angeles. Pentru a două zi consecutiv, acolo a fost înregistrat un număr record de decese.
Eric Garcetti, primar Los Angeles Mayor: „E greu să ne imaginăm că ne vom putea aduna în grupuri mari, prea curând.”
Însă, cum cei mai mulți dintre americani sunt în izolare de săptămâni întregi, iar șomerii se numără cu milioanele, au început să apară proteste.
În Michigan, sute de localnici au ieșit pe străzi că să denunțe decizia guvernatoarei democrate de a extinde restricțiile.
Autoritătile nu sunt de acord cu protestele, mai ales că încalcă regulile de distanțare socială și pot duce la răspândirea virusului.