Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statele Unite atacă Rusia cu un nou set de sancțiuni economice. Americanii încearcă blocarea producției de gaze din Siberia

Statele Unite au impus joi noi măsuri radicale împotriva Rusiei, din cauza războiului din Ucraina, măsuri care vizează, printre altele, viitoarele capacități energetice ale Rusiei.

Potrivit Reuters, cele mai recente măsuri vizează ”o entitate majoră” care este implicată în dezvoltarea, operarea și deținerea unui proiect masiv în Siberia, cunoscut sub numele de Arctic-2 GNL, a precizat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Proiectul ar urma să livreze gaze naturale refrigerate, cunoscute sub numele de gaze naturale lichefiate (GNL), pe piețele globale.

Washington-ul vizează, de asemenea, dronele kamikaze KUB-BLA și Lancet, folosite de armata rusă în Ucraina prin intermediul unei rețele de producție.

Administrația Biden a adăugat acum mai multe companii rusești pe o listă neagră a comerțului, pentru că au sprijinit armata rusă cu drone care ar putea fi folosite pentru a ajuta la invazia Moscovei în Ucraina, a precizat Departamentul Comerțului al SUA într-un comunicat.

Citește și
lavrov acuza occidentul de schizofrenie
Serghei Lavrov: „Rusia este vizată de o agresiune occidentală care face parte din cruciade duse de SUA”

De asemenea, SUA au luat măsuri drastice în ceea ce privește evitarea sancțiunilor de către Rusia în Emiratele Arabe Unite, Turcia și China. Departamentul Trezoreriei a precizat că societățile cu sediul în aceste țări continuă să trimită bunuri cu dublă utilizare de înaltă prioritate către Rusia, inclusiv componente pe care Moscova se bazează pentru sistemele sale de armament.

7 bănci cu sediul în Rusia și zeci de companii industriale, sancționate de SUA

Șapte bănci cu sediul în Rusia și zeci de companii industriale au fost, de asemenea, sancționate de Departamentul Trezoreriei, inclusiv Gazpromneft Catalytic Systems LLC, despre care Trezoreria a spus că produce agenți chimici pentru rafinarea avansată a petrolului în Rusia.

Kremlinul a declarat joi, înainte de aceste măsuri, că se așteaptă ca Occidentul să-i impună sancțiuni tot mai dure din cauza războiului, dar că există un sentiment tot mai puternic că astfel de sancțiuni afectează interesele occidentale, în timp ce economia Rusiei se adaptează bine.

SUA atacă viitoarea producție energetică a Rusiei

Prin sancțiunile impuse societății cu răspundere limitată Arctic GNL 2, SUA încearcă să vizeze viitoarea producție energetică a Rusiei, similar modului în care a vizat viitoarea sa producție de petrol de mare adâncime, de șisturi și de petrol arctic după invazia Moscovei în Crimeea în 2014. Toate aceste proiecte greu de produs depind de tehnologia occidentală.

Statele Unite, care sunt la rândul lor un mare producător de GNL, exportat în Europa, încearcă, de asemenea, să reducă livrările de GNL ale Rusiei către Europa, și a interzis doar gazul rusesc trimis prin conducte.

Arctic-2 GNL se așteaptă să înceapă să exporte în curând și nu se știe cât de mult GNL rusesc (Gaz natural lichefiat) ar fi blocat de noile măsuri. Cel mai mare producător rus de GNL, Novatek (NVTK.MM), a declarat în septembrie că va începe livrările de la Arctic-2 GNL la începutul anului viitor.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte națiuni occidentale au impus mai multe serii de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia în Ucraina, vizând inclusiv băncile rusești și pe președintele Vladimir Putin, partenerii încercând să ceară socoteală Rusiei pentru conflictul care a ucis mii de oameni și a redus orașele la ruine.

"Vom continua să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a crește costul pentru Rusia al purtării acestui război și pentru a promova responsabilitatea pentru atrocitățile și abuzurile sale în Ucraina", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Acțiunea de joi marchează primele măsuri luate de Washington vizând direct drona Lancet, un tub gri unghiular cu două seturi de patru aripi, care reprezintă o amenințare tot mai mare pe linia frontului ucrainean, potrivit soldaților ucraineni.

Washingtonul a vizat și societatea cu răspundere limitată ZALA Aero, un producător cu sediul în Rusia, despre care Departamentul de Stat al SUA a afirmat că proiectează, produce și vinde muniție și drone kamikaze către Ministerul rus al Apărării, precum și A Level Aerosystems CST, o entitate cu sediul în Rusia care produce și vinde drone sub marca ZALA.

Proprietarul companiilor, Aleksandr Zaharov, a fost, de asemenea, vizat, la fel ca și soția, fiica și fiii săi, precum și companiile pe care aceștia le dețin. Departamentul de Stat a declarat că Zaharov este creatorul și proiectantul dronelor.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a salutat măsurile în discursul său video nocturn, ca fiind "exact ceea ce este necesar".

"Și fiecare decizie privind sancțiunile trebuie să funcționeze în totalitate, astfel încât să nu existe nicio șansă pentru Rusia de a le ocoli".

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a salutat sancțiunile legate de drona Lancet.

"Sunt foarte mulțumit că... se înăspresc restricțiile împotriva companiilor asociate cu complexul militar-industrial al Federației Ruse...", a declarat Yermak pe Telegram.

Washingtonul a intensificat presiunile diplomatice asupra țărilor și companiilor private la nivel global pentru a asigura aplicarea barajului de sancțiuni pe care l-a declanșat împotriva Moscovei.

Printre cei desemnați joi s-au numărat firme din Turcia și Emiratele Arabe Unite, inclusiv companii care au trimis bunuri de mare prioritate în Rusia și firme care au expediat piese și echipamente de aviație.

Trei entități chineze - două despre care Trezoreria SUA a spus că au efectuat sute de transporturi de echipamente electro-optice, camere și alte articole, iar una care a trimis componente de radar către firme cu sediul în Rusia - au fost, de asemenea, vizate.

Departamentul de Stat a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva mai multor entități legate de apărare și companii de achiziții din Emiratele Arabe Unite.

Companiile de construcții, oficialii ruși și o companie metalurgică și minieră care implementează un proiect de dezvoltare a celui mai mare zăcământ de minereu de titan din lume situat în Rusia au fost, de asemenea, afectate de sancțiuni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult