Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sprijinul patriarhului Kirill pentru războiul din Ucraina amenință să izoleze Biserica Ortodoxă Rusă (EFE)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a binecuvântat invazia rusă în Ucraina şi a justificat-o în termeni teologici, o poziţie ce slăbeşte Biserica sa atât în rândul milioanelor de ucraineni care îi rămân ataşaţi, cât şi în restul lumii ortodoxe.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. ZIua 46

''Cea mai semnificativă consecinţă este că multe parohii şi preoţi din Ucraina s-au distanţat de Biserica Ortodoxă Rusă", a declarat telefonic pentru EFE Thomas Bremer, profesor de studii ecumenice şi bisericeşti orientale la Universitatea din Munster, Germania.

Deşi majoritatea covârşitoare a ucrainenilor privesc Rusia cu o ostilitate din ce în ce mai mare, mulţi dintre ei rămân membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU-PM), o instituţie semiautonomă subordonată în ultimă instanţă Patriarhiei Moscovei.

Ororile invaziei ruseşti au determinat ierarhia acestei biserici autonome şi mulţi dintre credincioşii săi să protesteze în mod deschis împotriva poziţiei lui Kirill. ''În mod normal, în liturghie se cere o rugăciune pentru patriarh, ceea ce nu se mai face în semn de protest'', explică Bremer.

Mitropolitul Onufrie al Kievului, care conduce Biserica Ortodoxă Ucraineană în comuniune cu Moscova (BOU-PM), a condamnat deschis războiul, poziţionându-se astfel în contradicţie cu superiorul său Kirill. Numeroşi preoţi au cerut în mod public o ruptură cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Indignarea faţă de rolul lui Kirill ar putea contribui la consolidarea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOU-A), care este pe deplin independentă de Moscova şi a fost recunoscută în 2018 ca biserică naţională autocefală de către Patriarhia Ecumenică din Constantinopol.

Decizia a provocat apoi o schismă, ce durează încă, între Constantinopol şi Moscova, care vede în această recunoaştere o iniţiativă politică ce încalcă canoanele ecleziastice.

Potrivit datelor oficiale, înainte de război, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (BOU-A) avea aproximativ 7.000 de parohii, în timp ce biserica tradiţională ucraineană în comuniune cu Moscova (BOU-PM) avea aproximativ 13.000.

''Patriarhia Moscovei are cel mai mare număr de parohii; ne putem aştepta ca, din solidaritate naţională, aceste parohii să treacă sub jurisdicţia primatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale'' (BOU-A), declară pentru EFE fostul ministru român de externe Teodor Baconschi.

Fostul ministru român este doctor în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la Sorbona şi este un specialist recunoscut în lumea ortodoxă, scrie agenţia spaniolă de presă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult