Spitale și laboratoare aglomerate în SUA. Rezultatele testelor Covid-19 vin și după 2 săptămâni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar chiar și așa, sunt peste 55.000 în ultimele 24 de ore, iar numărul deceselor a trecut din nou de 1.000, în total 150.000.
Spitalele și laboratoarele americane sunt atât de aglomerate, încât rezultatele testelor pentru coronavirus pot veni și după 2 săptămâni.
În Statele Unite, situația este deja dramatică, dar e loc de mai rău. Numeroși tineri iresponsabili participă la petreceri în autobuze în Nashville, în condițiile în care regiunea tocmai a avut săptămâna cu cel mai sumbru bilanț de la izbucnirea pandemiei.
În Minnesota a ieșit scandal după ce un cuplu a venit la cumpărături purtând ostentativ eșarfe cu zvastici pe post de măști. Lanțul de magazine le-a interzis celor doi accesul pentru un an.
În Arkansas, unde spitalizările au crescut vertiginos în ultima săptămână a fost organziat un marș de protest împotriva măștilor de protecție.
Cum vorba bună nu are efecte, în Miami autoritățile au recurs la amenzi usturătoare pentru nepurtarea măștii.
Francis Suarez, primar Miami: „Dăm amenzi de 50 de dolari pentru prima abatere, 150 de dolari pentru a doua abatere și 500 de dolari pentru a treia.”
Arizona are 90% din paturile de terapie intensivă ocupate. Printre ultimele victime se numără un asistent medical de 40 de ani. Lucra înainte de boală chiar la terapie intensivă în Phoenix.
Medic: „Am pierdut un pacient tânăr care nu avea alte probleme medicale. Am fost nevoit să-l pun pe ventilație mecanică și el știa bine ce șanse are. Țipa numele soției. Ultimele cuvinte pe care le-a auzit au fost ale mele, îi spuneam că vom avea mare grija de el. Din nefericire, a murit.”
Medicii compară bătălia din spitale cu o catastrofă naturală.
Dr. Bernard Ashby, cardiolog din Miami: „Acum suntem chiar în ochiul uraganului. Trebuie să tratăm situația așa cum reacționează agenția FEMA la un dezastru natural.”
Dr. Celine Gounder, analist CNN: „O să tot apară focar după focar la nesfârșit, dacă nu abordăm problema coerent, unitar la nivel național.”
Și cum totul se leagă, rata de infectare este agravată de faptul că rezultatele testelor ies tot mai greu.
Patroana unui local care servește supe de legume în Washington a angajat un doctor care să-i testeze angajații în fiecare săptămână. O vreme, sistemul a funcționat bine, însă:
Sara Polon, patron: „Durează tot mai mult până primești rezultatul testului . Am ajuns în situația în care aflăm rezultatul după ce se încheie perioada de izolare recomandată de CDC. Eu cheltuiesc toți banii ăștia pe teste ca să-mi țin angajații și clienții în siguranță, dar nu reușesc să-mi ating scopul. Dacă închid afacerea în așteptarea rezultatului și durează 13 zile, ies de pe piață. E greu să redau în cuvinte stresul care apasă pe umerii noștri că afacere mică.”
Întârzierea rezultatelor e cu atât mai gravă cu cât în așteptare, oamenii ar trebui să stea în izolare, însă puțini respectă regula.