Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa anunță ieftiniri. „Prețurile rămân mai mici decât ne așteptam”
Datele oiciale arată că a avut loc o scădere a prețurilor de aproximativ 15% între aprilie și iunie 2024 în comparație cu aceiași perioadă din 2023.
Compania a pus această ieftinire a biletelor de avion pe seama faptului că sărbătorile pascale, care au dus la o creștere a numărului de rezervări, au avut loc în primul trimestru din acest an. În aceste condiții, în medie, biletele costă 41,93 de euro, aproximativ 208 lei, notează CNN.
„În timp ce cererea din al doilea trimestru este puternică, prețurile rămân mai mici decât ne așteptam, iar acum ne așteptăm ca tarifele din al doilea trimestru să fie semnificativ mai mici decât vara trecută”, a declarat directorul general al Ryanair, Michael O'Leary.
Anterior, compania credea că tarifele vor fi „stabile sau în creștere modestă”, a subliniat el.
Într-o discuție purtată recent cu investitorii, Neil Sorahan, directorul financiar al companiei, a declarat că a existat o reacție negativă din partea călătorilor în ceea ce privește prețurile operatorului, iar asta i-a determinat să-și regândească deciziile.
Ryanair a raportat o scădere cu 46% a profiturilor în primul trimestru al anului, la 360 de milioane de euro (392 de milioane de dolari), în ciuda unei creșteri cu 10% a numărului de pasageri. Acțiunile companiei aeriene se tranzacționau în scădere la începutul acestei zile, o situație cu care se confruntă și alți operatori. Astfel, acțiunile transportatorului britanic EasyJet au scăzut cu 8%, iar IAG, care deține mai multe companii aeriene, inclusiv British Airways, a înregistrat o scădere de 4,4%.
Cele mai recente previziuni ale șefilor Ryanair privind prețurile biletelor de avion sunt în contrast cu avertismentul lansate în lunile trecute când atrăgeau atenția asupra faptului că ar putea fi nevoiți să le majoreze cu până la 10% în timpul verii, în parte din cauza întârzierilor în livrarea avioanelor de către Boeing.
În ultimele luni, Boeing s-a confruntat cu o serie de probleme legate de siguranță și calitate. În ianuarie, o bucată de fuselaj de pe un avion 737 Max 9, operat de Alaska Airlines, a explodat în timpul zborului. De atunci, au ieșit la iveală alte probleme cu unele avioane 737, perturbând programul de producție al Boeing.
Ryanair a declarat că numărul său de pasageri a crescut la 55,5 milioane în primul trimestru „în ciuda multiplelor întârzieri de livrare din partea Boeing”. Operatorul aerian a adăugat, de asemenea, că a observat „o îmbunătățire a calității și frecvenței” livrărilor de la producătorul de avioane în această perioadă.
În anul fiscal curent, între martie 2024 și martie 2025, Ryanair se așteaptă ca numărul de pasageri să crească de la 184 de milioane la aproximativ 200 de milioane, ceea ce este comparabil cu cele aproximativ 190 de milioane de pasageri ai Delta, cel mai mare operator aerian din SUA.