Spania adoptă o lege care permite persoanelor să-și schimbe sexul de la vârsta de 16 ani
Așa-numita „lege transgender”, care este calul de bătaie al partidului de stânga radicală Podemos, aliat al socialiștilor în guvernul lui Pedro Sánchez, permite persoanelor să își schimbe genul în actul de identitate printr-o simplă declarație administrativă, de la vârsta de 16 ani, scrie Euronews.com.
Până în prezent, persoanele transgender aveau nevoie de un diagnostic medical pus de mai mulți medici, și anume disforie de gen, care este condiția psihologică de a se simți nepotrivit cu sexul biologic și identitatea de gen.
De asemenea, ele trebuiau să dovedească faptul că au urmat un tratament hormonal timp de cel puțin doi ani.
Proiectul de lege, adoptat cu 191 de voturi pentru, 60 de voturi împotrivă și 91 de abțineri, extinde acest drept și pentru copiii de 14-16 ani, cu condiția să fie însoțiți în procedură de către tutorii lor legali, și pentru copiii de 12-14 ani, dacă primesc undă verde din partea instanței, conform Euronews.com. Spania se alătură astfel puținelor țări din lume care permit schimbarea genului prin intermediul unei simple declarații, urmând exemplul Danemarcei, prima țară care a acordat acest drept în Europa persoanelor transgender în 2014.
„Astăzi am făcut un pas uriaș înainte” prin recunoașterea „liberei determinări a identității de gen”, a declarat Irene Montero, ministrul pentru egalitate din cadrul Podemos.
Carla Antonelli, prima femeie transgender care a fost deputat spaniol, a calificat votul drept „o zi istorică”.
„Am fost întotdeauna de partea bună a istoriei și astăzi s-a făcut dreptate”, a scris ea pe Twitter.
Proiectul de lege a provocat, de asemenea, diviziuni politice profunde în cadrul guvernului de coaliție de stânga al țării, creând o prăpastie între activiștii din puternicul lobby feminist și militanții pentru drepturile LGBTQ+.
Maria Jesus Moro, membră a Partidului Popular, aflat în opoziție, a făcut un apel de ultimă oră la parlamentari să voteze împotriva legii.
„Am auzit cu toții despre țări care dau înapoi pentru că acum își dau seama că s-au grăbit prea mult și că au provocat multă suferință. Haideți să nu trecem prin același lucru”, a spus ea.
Legislația vine în contextul în care alte țări din Europa au început să dea înapoi când vine vorba de drepturile persoanelor transgender și de accesul la asistență medicală.