Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SpaceX a lansat o misiune către ISS, păstrând două locuri pentru astronauţii blocaţi în spaţiu

O rachetă a SpaceX a fost lansată sâmbătă către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) având la bord un astronaut american şi un cosmonaut rus, celelalte două locuri rămânând libere pentru astronauţii rămaşi blocaţi pe ISS.

Astronauții nu au putut reveni pe Terra din cauza unor probleme tehnice, informează DPA.

Astronautul NASA Nick Hague şi cosmonautul rus Aleksandr Gorbunov au decolat sâmbătă de la baza Cape Canaveral, din Florida.

Capsula Crew Dragon, operată de SpaceX, compania fondată de miliardarul Elon Musk, urmează să sosească pe ISS duminică.

Iniţial, astronauţii Zena Cardman şi Stephanie Wilson urmau să facă şi ei parte din misiunea SpaceX Crew-9 pentru NASA. Aceştia au renunţat la locurile lor astfel încât Suni Williams şi Barry Wilmore, astronauţii rămaşi pe ISS din cauza unor probleme tehnice ale capsulei capsulei Boeing Starliner, să poată reveni pe Terra.

Williams şi Wilmore trebuiau să rămână pe ISS circa o săptămână după ce au sosit în iunie pe avanpostul orbital. Cu toate acestea, în urma unor probleme tehnice ale capsulei Starliner, NASA a decis ca racheta să revină pe Terra fără echipaj.

Citește și
falcon space x
O nouă încercare de aselenizare. Racheta Falcon a companiei Space X se îndreaptă spre Lună cu un modul „Intuitive Machines”

Williams şi Wilmore sunt aşteptaţi să revină pe Terra în februarie, alături de Hague şi Gorbunov.

Lansarea misiunii NASA a fost amânată mai multe zile din cauza efectelor uraganului Helene. Temerile legate de condiţiile meteo au persistat până la în ultimul moment, ploile şi furtunile reprezentând un risc pentru misiune.

În timpul misiunii, echipajul va realiza o serie de experimente ştiinţifice pe o perioadă de mai multe luni, care vor include studii despre explozia supernovelor, efectele celulare din timpul zborurilor spaţiale de lună durată şi condiţiile de creştere a plantelor - cercetări care ar putea aduce informaţii valoroase pentru viaţa pe Terra. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult