Soțiile soldaților de la Azovstal cred că este prea târziu pentru salvarea lor: „A spus că sfârșitul e aproape”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Forțele invadatoare s-au retras din zona Harkov, iar ofensiva din est, în Donbas, este mult întârziată. Și, potrivit evaluărilor făcute de Londra este puțin probabil să fie accelerată în următoarele 30 de zile.
De pe scena de la Torino, trupa ucraineană Kalush Orchestra a făcut un apel pentru salvarea soldaților care rezistă în buncărele subterane ale oțelăriei Azovstal.
„Vă rugăm, ajutați Ucraina, ajutați Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a spus solistul.
Câteva sute de soldați ucraineni, mulți dintre ei răniți, mențin reduta din subteranele de la Azovstal. Dar soțiile și mamele lor se tem că ar putea fi prea tarziu pentru salvarea ultimilor luptători ucraineni din Mariupol.
Soție: Mi-a spus că încercuirea din jurul oțelăriei Azovstal se strânge tot mai mult și sfârșitul e aproape.
Reporter: Crezi că îl vei revedea?
Soție: Sper. Mintea îmi spune că nu mai e nicio șansă, în inimă simt că îi putem salva.
„Ca orice femei, plâng. Îmi lipsește atât de mult... Mi-a trimis mereu mesaje spunându-mi: Iubito, trebuie să mă întorc să fiu cu tine”, a spus o altă soție.
„Sigur că trebuie să-l văd, este fiul meu și trebuie să se întoarcă. Știe că îl aștept. Desigur, fără îndoială, nu am nicio îndoială”, a spus mama unui soldat.
Un consilier al primarului din Mariupol a publicat imagini care ar arăta că Rusia a folosit bombe inclusiv cu fosfor în atacurile asupra oțelăriei Azovstal.
Forţele ucrainene au recâştigat mai multe localităţi la nord de Harkov, după ce forţele ruse s-au retras spre graniţă.
În satele eliberate, soldaţii verifică fiecare casă pentru a se asigura că inamicii nu au lăsat în urmă capcane explozive.
Rusia pare să fi pierdut bătălia pentru Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina situat la mai puţin de 40 de kilometri de graniţa rusă. Dar centrul istoric al orașului a fost distrus de bombardamentele care au continuat saptamani la rand.
Pe de altă parte - admite şeful de stat major al armatei ucraine - forţele ruse au înregistrat un succes parţial în est, mai ales în jurul oraşului Doneţk.
„Situația din Donbas rămâne foarte dificilă, în condițiile în care trupele rusești tot încearcă să obțină o cât de mică victorie. În cea de-a 80 a zi a invaziei, încercările astea sunt nebunești, însă asta nu îi oprește. Le sunt recunoscător celor care apără în zonele Donbas, Priazovie şi Herson”, a spus Zelenski.
Armata rusă îşi suplimentează forţele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Doneţk şi Lugansk, adică regiunea Donbas, din est. Însă, ofensiva Rusiei acolo "şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată", potrivit evaluării făcute de serviciul de informații militare al Marii Britanii.
Care suține și că pierderile rușilor ar fi considerabile - o treime din totalul trupelor terestre angajate până acum în Ucraina ar fi fost scoase din luptă.
Pentru ucraineni, triumful la Eurovision a fost prilej de îmbărbătare, i-a făcut să se simtă uniți cu Europa.
Și președintele Zelenski a jubilat: „Curajul nostru impresionează o lume întreagă. Muzica noastra cucereste Europa!”. „Pentru noi, astăzi, orice victorie este foarte importantă. Aşa că să-i aplaudăm pe ai noştri. Glorie Ucrainei!”, a mai spus Zelenski.
O victorie împotriva inamicului nu este departe, a scris același Zelenski în mesajul său, adăugând: ca într-o bună zi, concursul Eurovision va fi găzduit de un Mariupol "liber și pașnic".
„Avem o autorizare temporară să fim aici, expiră în două zile şi, exact peste două zile, vom fi înapoi în Ucraina. La fel ca fiecare ucrainean, suntem gata să luptăm din răsputeri, până la capăt”, a spus solistul Kalush Orchestra.
Comentatorul ucrainean pentru Eurovision a transmis nu dintr-un studio TV, ci intr-un adăpost subteran.
„Ştiţi că încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, staţiile TV şi turnurile de televiziune au fost ţinte principale ale rachetelor ruseşti. Am fost nevoiţi să ne mutăm în subteran din motive de securitate. N-am vrut ca cineva, din partea aceea, să ne întrerupă în timpul transmisiei”, a spus comentatorul.