Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Soluția „realistă” a lui Trump la conflictul israeliano-palestinian: două state

Donald Trump a propus marţi o „soluţie realistă cu două state” pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

Propunerea lui Trump condiţionează totuşi naşterea unui stat palestinian de „respingerea clară a terorismului” şi menţionează că Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă a Israelului”, relatează AFP.

La conturarea planului au contribuit doi consultanţi de rang înalt ai Casei Albe: Jared Kushner - care este şi ginerele lui Trump - şi Avi Berkowitz, precum şi Jason Greenblatt, care a demisionat toamna trecută din echipa preşedintelui.

„Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului”, a declarat el la Casa Albă.

„Viitorul stat Palestinian” nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor „condiţii”, printre care „respingerea clară a terorismului”. El ar putea avea „o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a dat asigurări preşedintele SUA.

Citește și
donald trump
Planul de pace pentru Orientul Mijlociu. Donald Trump va prezenta astăzi documentul

În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata „să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor” ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

În acelaşi timp, Trump a dat asigurări că Ierusalimul „va rămâne capitala indivizibilă a Israelului”, dar nu a precizat ce limite geografice ar urma să aibă loc oraşul.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a oraşului ocupată din 1967 de Israel şi apoi anexată, să fie capitala viitorului stat la care aspiră.

Donald Trump a anunţat că i-a trimis marţi o scrisoare preşedintelui Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, estimând că planul său este "o şansă istorică" pentru palestinieni de a o obţine un stat independent.

"I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani", a spus preşedintele SUA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult