Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Soldații ruși ar fi reușit să pătrundă în uzina Azovstal, ultimul bastion al rezistenței din Mariupol

Your browser doesn't support HTML5 video.

Între timp, în Ucraina, soldații ruși ar fi reușit să pătrundă în combinatul siderurgic Azovstal, iar în interiorul uzinei au loc lupte acerbe, anunță un respectat jurnalist ucrainean, citat de postul Sky News.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Deși Moscova a negat din nou, miercuri, că ar fi luat cu asalt reduta rezistenței ucrainene din Mariupol, oficiali de la Kiev, confirmă că ar fi pierdut legătură cu luptătorii ucraineni, de la fața locului. Pe de altă parte, o rachetă a rușilor a căzut nu departe de Odessa, în Bugeag, la 60 de kilometri de Delta Dunării.

De asemenea, sistemele defensive ale Slovaciei sunt în alertă, după ce rușii au lovit cu rachete, în regiunea Transcarpatia, din vestul Ucrainei. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Pentru civilii scăpați din buncărele de sub combinatul Azovstal, primul șoc este să tolereze lumina soarelui și liniștea.

Citește și
mariupol, teatru, atac
Război în Ucraina, ziua 70. Raport: 600 de oameni ar fi fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol

Femeie evacuată: „Să fiu sinceră, îmi pierdusem orice speranță. Credeam că au uitat cu totul de noi și că nu mai ieșim vreodată de acolo vii”.

Localnic Mariupol: „Ne-au promis că ne duc la Zaporojia, de asta am riscat și am ieșit. În subteran încă sunt mulți oameni, se tem să iasă, fiindcă nimeni nu ne garantează că vom fi duși la Zaporojia”.

După un drum primejdios, întrerupt de 26 de ori de punctele de control ale rușilor, oamenii au ajuns în Zaporijia, la o tabăra organizată de Națiunile Unite.

Yelena Tsybulchenko, evacuată din Azovstal: „Nu vă puteți imagina cât de înfricoșător e să stai într-un adăpost subteran, un subsol plin de umezeală care se zdruncină din toate părţile în timpul unui atac. Când am reușit să ieșim afară, am văzut soarele pentru a doua oară în două luni".

Traumele supraviețuitorilor din Mariupol lor sunt zguduitoare.

Marina, localnică din Mariupol: „O femeie din blocul meu a fost spulberată de un obuz. Nimeni nu se putea apropia de ea pentru că bombardamentele nu conteneau. Dar și pentru că trupul ei era sfârtecat și oamenii erau prea șocați să strângă bucățile la un loc. A rămas acolo vreo 20 de zile”.

În acest timp, luptele continuă și la Harkov și în împrejurimi. O contraofensivă ucraineană i-a împins pe ruși la 40 km de oraș. Trupurile mai multor soldați ruși uciși au fost au fost găsite lângă o benzinărie, dispuse în formă literei "Z" - simbolul regăsit pe blindatele rusești.

Orașul Liov, lăsat fără energie electrică

Bombardamentele i-au terorizat pe civili.

Localnic: „Am stat în subsol două luni. Nu ne-au lăsat să ieșim. Am stat acolo și nu aveam ce mânca sau ce bea. Nu era apă. Am băut apă murdară din fântână. Iar rușii ne-au amenințat cu arma și ne-au luat totul, aur, bani, tot. Noi eram blocați acolo. Casele noastre au fost arse. Nu mai avem nimic”.

Între timp, mai multe orașe ucrainene au fost vizate de tiruri de rachete lansate simultan.

În urma bombardamentelor, o parte a oraşului Liov a rămas fără curent electric.

Atacuri au avut loc și la Odesa, unde anunță Moscova, a fost bombardat un aerodrom militar și un depozit cu drone, rachete și muniții furnizate Ucrainei de occidentali.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Rachete de inalta precizie, lansate de pe mare si din aer au distrus șase centrale electrice din zona gărilor din Podbortsi, Liov, Voloniet, Timkovo și Piatikatka. Pe acolo trec garniturile care alimentează cu muniții și echipamente occidentale trupe ucrainene din Donbas”.

În regiunea Doneţk, peste 20 de persoane au fost ucise, marți seară, în urmă bombardarii unei uzine de cocs, un combustibil pe bază de cărbune. Muncitorii tocmai își terminaseră tură și așteptau autobuzul în stație.

În satele de pe linia frontului din Donbas, viața este un calvar. În satul Barnikove au rămas doar bătrânii și cei țintuiți la pat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult