Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație tot mai tensionată după arestarea lui Navalnîi. Kremlinul avertizează: "Să nu se joace cu focul"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kremlinul a denunţat miercuri drept ”absolut inacceptabile” noile sancţiuni impuse de Uniunea Euroepană (UE) şi Statele Unite unor oficiali ruşi de rang înalt cu privire la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că aceste sancțiuni ”dăunează relaţiilor deja deplorabile” ale Rusiei cu Occidentul, potrivit News.ro

Peskov denunţă drept ”scandaloase” acuzaţii americane potrivit cărora serviciul rus de securitate FSB se află la originea otrăvirii lui Navalnîi.

El ameninţă că Rusia va riposta în felul care să-i servească cel mai bine interesele.

”Bineînţeles, este imposibil să nu aplicăm principiul reciprocităţii”, a declaart el presei, fără să avanseze vreo dată în acest sens.

”Noi considerăm aceste decizii drept absurde, nejustificate şi, mai ales, ele n-au niciun efect şi niciun sens”, a adăugat el.

Citește și
Sancțiunile impuse Rusiei după otrăvirea lui Navalnîi. Nicio măsură nu vizează anturajul lui Putin
Sancțiunile impuse Rusiei după otrăvirea lui Navalnîi. Nicio măsură nu vizează anturajul lui Putin

Potrivit lui Peskov, sancţiunile impuse oficialilor ruşi nu au niciun efect deoarece aceştia nu au autorizaţia să se deplaseze în afara Rusiei şi să deţină bunuri şi conturi bancare în străinătate, din cauza caracterului sensibil al posturilor pe care le deţin.

”Aceasta este practic o dublare a restricţiilor cărora aceste persoane le sunt supuse în cadrul legii ruse, nimic în plus”, a subliniat el.

Însă Peskov recunoaşte că sancţiunile impuse unor entităţi vor avea un efect mult mai important şi consideră că acestea contribuie la o deteriorare a relaţiilor Rusiei cu Statele Unite şi UE.

De asemenea, Moscova avertizează Washingtonul ”să nu se joace cu focul”, după sancţionarea a şapte oficiali ruşi de rang înalt şi 14 entităţi cu privire la otrăvirea opozantului Kremlinului.

Ministerul rus de Externe a denunţat într-un comunicat, marţi seara, un ”atac antirus ostil” care face parte dintr-o ”politică americană golită de logică şi de sens, care nu face decât să afecteze şi mai mult relaţiile bilaterale”.

”Absurditatea triumfă”, denunţă diplomaţia rusă, care acuză Washingtonul că se servesşte de Aleksei Navalnîi ca ”pretext” pentru ”a se amesteca în mod deschis” în ”afacerile interne” ale Rusiei.

”Noi vom reacţiona pe baza principiului reciprocităţii”, ameninţă ministerul, care dă asigurări că asemenea ”calcule vizând să impună ceva Rusiei prin intermediul sancţiunilor sau altor presiuni au eşuat în trecut şi vor eşua şi în prezent”.

”Vom continua să ne apărăm în mod sistematic şi hotărât interesele naţionale şi să respingem orice agresiune. Ne îndemnăm colegii să nu se joace cu focul”, avertizează diplomţia rusă, care consideră că Statele Unite şi-au ”pierdut dreptul moral de a ţine lecţii altora”.

Sancțiuni pentru mai mulți oficiali de rang înalt

 

Statele Unite au anunţat marţi că sancţionează şapte oficiali ruşi de rang înalt şi 14 entităţi ruseşti - primele sanţciuni impuse Rusiei de către Joe Biden după instalarea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie, care a adoptat un ton mult mai ferm împotriva Moscovei decât predecesorul său republican Donald Trump.

Washingtonul l-a sancţionat marţi pe Aleksandr Bortnikov, directorul puternicelor servicii ruse de securitate FSB, cu privire la încarcerarea lui Navalnîi.

Bortnikov face parte din acest grup de şapte oficiali ruşi vizaţi de blocarea activelor în Statele Unite.

Uniunea Europeană a oficializat, la rândul său, luni, sancţionarea a patru funcţionari judiciari ruşi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva lui Aleksei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor acestuia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult