Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tensiuni în Bulgaria. Premierul, acuzat că vrea să modifice Constituția ca să rămână la putere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost scene extrem de tensionate miercuri seară în fața parlamentului de la Sofia.

Zeci de persoane au fost rănite și alte zeci - arestate, în urma confruntărilor survenite la un nou protest împotriva premierului Boiko Borisov.

În timp ce afară manifestanții se băteau cu forțele de ordine, în plenul legislativului, şeful guvernului bulgar primea undă verde pentru controversatul proiect de modificare a Constituţiei.

Protestatarii spun că proiectul ar fi de fapt o manevră ce i-ar permite lui Borisov să mai rămână la putere.

Miercuri seară, timp de oră și jumătate, protestatarii bulgari au aruncat cu petarde, pietre şi sticle în jandarmii care apărau sediile Guvernului şi Parlamentului.

Citește și
Violențe fără precedent în Bulgaria: zeci de oameni au fost răniți în confruntări cu forțele de ordine
Violențe fără precedent în Bulgaria: zeci de oameni au fost răniți în confruntări cu forțele de ordine

A fost pentru prima data când forțele de ordine din Bulgaria au folosit gaz cu piper şi bombe asurzitoare împotrivă manifestanților.

În total, 45 de persoane - inclusiv 27 de poliţişti, dar şi manifestanţi şi jurnalişti - au avut nevoie de îngrijiri medicale, majoritatea fiind ”intoxicaţi”. Polițiștii au făcut zeci de arestări.

Tensiunile între protestatari şi forţele de ordine au degenerat în cursul după-amiezii, când manifestanţii au încercat să-i împiedice să intre în parlament pe deputații din GERB, partidul premierului Boiko Borisov.

Atacate cu pietre, roșii, paie ori ouă, forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Câţiva jurnalişti au fost prinşi la mijloc.

Protestatar: „Nu ştiu exact ce m-a lovit, dar credeţi că e normal să se întâmple asta? Poliţiştii sunt nişte trădători! Trebuie izgoniţi din ţară!”

Arman Babikyan, organizator protest: „Timp de 55 de zile am încercat, și cred că am reușit, să ținem protestele pașnice. Suntem aici pentru că mafia se agață de putere cu ghearele.”

Până la urma, premierul Borisov a obţinut voturile necesare în Parlament, pentru a-şi lansa controversatul proiect de revizuire a Constituției.

Premierul conservator, la putere din 2009, a promis să demisioneze dacă este declanşată această reformă.

Activiștii anticorupţie denunţă însă o simplă manevră prin care şeful Guvernului vrea să tragă de timp și să rămână la putere până la sfârşitul mandatului, în martie 2021.

Deputații GERB au părăsit plenul exact când a luat cuvântul președintele țării, socialistul Rumen Radev.

Rumen Radev, președintele bulgar: „Dragi deputați, fuga din sală nu vă salvează de rușine. Plecând, nu faceți decât să arătați că adevăratul parlament e afară, la protest. Oamenii s-au scuturat de hipnoza propagandei, au depășit frica și cer insistent să trăiască într-o țară normală.”

De două luni, bulgarii cer zilnic în stradă demisia lui Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care îi acuză de corupţie şi legături dubioase cu oligarhii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult