Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație dramatică într-o maternitate din Kiev. Medicii coboară bebelușii și mamele în buncăr la auzul sirenelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Șapte milioane și jumătate de copii din Ucraina sunt în acest moment în pericol. Medicii au mutat secții întregi cu bebeluși în subsol și se luptă să îi țină în viață, în vreme ce afară rușii îi bombardează.

În Kiev, o maternitate se adăpostește într-un buncăr atunci când sună alarma. Este o clinică de fertilitate, la care au apelat și cupluri de români care au avut nevoie de o mamă surogat pentru copilul lor.

Aparatele abia rezistă în prize, iar asistentele îi hrănesc pe bebeluși cu ce le-a rămas. Cei mici au între un kilogram și 200 de grame până la 1 kilogram și 700 de grame.

Un angajat al spitalului salvează un bebeluș de numai câteva săptămâni. 7 copilași sunt născuți prematur, la 25 de săptămâni și luptă să trăiască în condiții îngrozitoare. 16 sunt ținuți în brațe de mamele lor. Alte 20 de femei însărcinate așteaptă să nască. „A fost mutată toată aparatura în buncăr pentru a avea la îndemână. Tot acolo sunt și copiii”, a spus un medic pediatru.

Citește și
rachete uragan
Este prăpăd în sudul Ucrainei. Mai multe localități au fost atacate cu rachete de tip „Uragan”

Oleg Malaciuc este medic în această maternitate. Din motive de securitate, ne-a rugat să nu dezvăluim numele spitalului, însă vrea să arătăm lumii întregi ce se întâmplă acolo.

„Acum, în aceste condiții, noi trebuie să lucrăm în buncăre și să dăm ajutor în astfel de condiții și nu prea ai ce să fac mai mulți. În prezent, așteptăm următorul bombardament. Asta este clădirea noastră. Pe lângă faptul că sunt nou născuți aici care trebuie să fie hrăniți, mai sunt și copii care se nasc prematuri, care nu pot respira. Iată cu cine lupta Rusia! Iată cu cine lupta Putin. În urmă tuturor acestor acțiuni nu știu ce va fi azi sau mâine, dar voi trebuie să știți ce se întâmplă în Ucraina. Nu e plimbare, nu e glumă, e RĂZBOI!”, a spus un medic.

Viktoria este medic pediatru. A reușit să plece din Kiev, dar ține legătură cu colegii ei rămași în buncăr.

„Alaltăieri erau informații că este nevoie de lapte praf, de mâncare, dar de ieri voluntarii au început să ajute. Nu au materiale consumabile, nu au mănuși, comprese și tampoane sterile, scutece”, a transmis Viktoria.

De fiecare dată când pornesc sirenele, cei 25 de medicii coboară bebelușii și mamele în buncăr.

Unele femei aflate acum în grijă medicilor sunt mame surogat, situație legală în Ucraina. La această maternitate, unde se pot face și tratamente de fertilizare în vitro apelează și multe cupluri din România. Așa se face că acolo în momentul izbucnirii războiului se aflau familii de români care așteptau să vină în țară împreună cu bebelușii lor.

Oana a fost pacienta clinicii în 2017 și ține legătură permanent cu oamenii de acolo.

„Noi încercăm să asigurăm provizii, adică pamperși, lapte, glicerină, ni s-a spus glucoză, șervețele pentru ochi și de asemenea să găsim o modalitate prin care să scoatem acești copii și să-i aducem către părinții lor biologici. Prin acest apel încercăm să identificăm persoane care ne pot ajută să aducem copiii în siguranță și să le oferim asistență femeilor care au rămas acolo”, a spus Oana.

„Acel buncăr, chiar dacă au venit cu incubatorul de trasport, cu ventilatorul şi pompă de perfuzie după ei, nu oferă aceste condiţii. Trebuie să le asigure căldură în primul rând, dacă nu sunt măturați respirator trebuie să le asigure o susținere respiratorie, oxigen minim, trebuie perfuzați pentru că fiind prea mici nu pot fi hrăniți cu biberonul sau de la mamă”, a explicat un medic nenonatolog.

Medicii din Kiev nu au mai părăsit spitalele în care lucrează de 7 zile.

„Spitalele centrale funcționează, ca medic eu dau consultații online, situația este alarmantă, dar mai mult decât atât, aș putea spune că Ucraina este scăldată în lacrimi și sânge. Și nu știm când și dacă ne vom întoarce”, a spus un alt medic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult