Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație critică la Al-Shifa: Pot fi spitalele ținte militare? Ce prevede Dreptul Umanitar Internațional

Atacul israelian asupra spitalului Al-Shifa din Fâșia Gaza a stârnit acuzații de crime de război, dar Israelul susține că se încadrează în limitele Dreptului Umanitar Internațional.

Ce prevede Dreptul Umanitar Internațional cu privire la spitale?

Convențiile de la Geneva, adoptate în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, constituie nucleul Dreptului Umanitar Internațional și „protejează în special spitalele civile”, potrivit lui Mathilde Philip-Gay, expertă în Drept Umanitar Internațional la Universitatea Lyon 3 din sud-estul Franței.

"Este interzisă transformarea într-o zonă de conflict a spitalelor civile recunoscute. De asemenea, este interzisă folosirea populației civile, a bolnavilor sau a răniților ca scuturi umane, aceasta este o crimă de război, la fel ca și lupta din interiorul unui spital", a explicat Mathilde Philip-Gay, potrivit The Guardian și AFP.

Articolul 8 din Statutul de la Roma definește o listă lungă de crime de război, printre care se numără "direcționarea intenționată a atacurilor împotriva clădirilor dedicate religiei, educației, artei, științei sau unor scopuri caritabile, monumentelor istorice, spitalelor și locurilor unde sunt adunați bolnavii și răniții".

Citește și
Fâșia Gaza
Armata israeliană ar fi cerut ca spitalul Al Shifa din Fâşia Gaza să fie evacuat în termen de o oră. IDF neagă ultimatumul

Citiți articolul integral pe SpotMedia!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult