Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație critică în Turcia. Lira turcească s-a depreciat până la un nou minim istoric

Your browser doesn't support HTML5 video.

Economia Turciei este pe marginea prăpastiei după ce politicile guvernamentale au antrenat o rată a șomajului fără precedent și au erodat dramatic puterea de cumpărare, printr-o inflație de peste 20%.

Prețurile bunurilor de consum au explodat în ultima săptămână. În aceste condiții, președintele Erdoan încheie noi acorduri de cumpărare de armament, iar politicienii din partidul său îi sfătuiesc pe turci să cumpere mai puțină carne, doar de gust.

Lira turcească s-a depreciat până la un nou minim istoric. De la începutul anului a pierdut 43% din valoare, din care 22% numai de la începutul săptămânii. Pe fondul haosului, comercianţii au dificultăți să ţin[ pasul cu ajustările de preţuri. Disperați, turcii s-au repezit să-și investească banii, cumpărând mărci de import de bună calitate, în special electronice și cosmetice. Cererea a fost atât de mare, încât distributiorii au sistat vânzările. Site-ul Apple pentru Turcia se numără printre cele care au dat eroare, afișând mesajul "Temporar indisponibil".

Bărbat: ”După mine, deprecierea lirei înseamnă colapsul Turciei.”

Bărbat: ”De dimineața până seara, lira și-a pierdut 10% din valoare. Ne prăbușim în sărăcie.”

Citește și
turcia
Proteste violente de amploare în Turcia, după ce lira a înregistrat o scădere istorică

Femeie: ”O liră mai slabă e o veste proastă pentru Turcia, mai ales pentru cei care trăiesc cu salariul minim. Eu am 63 de ani și n-am mai trăit așa timpuri.”

Oamenii s-au înfuriat și mai rău după ce un parlamentar al partidului de guvernământ i-a îndemnat să nu mai mănânce carne.

Obișnuiți ca autoritățile să reprime brutal orice protest, câteva sute de turci au cutezat totuși să iasă în stradă la Istanbul, ca să denunțe politicile guvernamentale.

Cel puțin 30 de persoane au fost arestate la manifestație. De asemenea, aproape 300 de conturi pe rețele de socializare au fost blocate de autorități pentru "incitare la proteste".

Președintele Recep Taip Erdoan este puternic criticat pentru că a cerut Băncii Centrale a Turciei să ia măsuri, despre care experții occidentali spun că sfidează legile economiei. Astfel, în loc să crească dobânzile, cum se procedează în perioada de inflație, Erdoan a impus reducerea lor. Degringolada economică din Turcia îi îngrijorează în mod special pe greci, Ankara fiind una din principalele destinații pentru exporturile grecești.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult