Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sirenele au răsunat la granița dintre Serbia și Kosovo. Președintele Vucic: „Situația țării nu a fost nicicând mai dificilă”

Duminică după-amiază, la Mitrovica, în nordul Kosovo, s-au auzit sirene de raid aerian, rapoartele presei locale indicând că în zonă a fost observată o prezență mare de vehicule de urgență.

UPDATE 00:12 Președintele Aleksandar Vucic s-a deplasat, duminică seara, la sediul Statului Major al armatei. Acesta discuta despre măsurile care trebuie luate în criza violențelor fără precedent de duminică, relatează site-ul postului sârb de televiziune Pink.

 

 

UPDATE 00:00 Șeful de cabinet al președintelui Republicii Kosovo a scris pe Twitter că Rusia susține pe deplin acțiunile escalade ale lui Vučić în nordul Kosovo.

 

Citește și
România cere sancționarea Rusiei pentru atacul asupra închisorii ucrainene Olenivka
România cere sancționarea Rusiei pentru atacul asupra închisorii ucrainene din Olenivka

 UPDATE 23:39 Președintele sârb Aleksandar Vučić s-a adresat națiunii și a cerut pace, relatează Nexta.

„Am purtat discuții cu reprezentanții poporului sârb din Kosovo și Metohija, vom încerca să menținem pacea, rog albanezii să se răzgândească și rog sârbii să nu cedeze provocărilor”.

 

 UPDATE 22:50 Premierul din Kosovo, Albin Kurti, avertizează că orele din zilele și săptămânile următoare pot fi „provocatoare și problematice”.

De asemenea, se confirmă faptul că au fost auzite focuri de armă la granița cu Serbia.

 UPDATE 22:45 Poliția din Kosovo a anunțat că, într-o locație din majoritatea sârbă din Kosovo de Nord, au fost auzite împușcături „unele în direcția unităților de poliție”. Directorul de poliție, Samedin Mehmeti, a declarat pentru BIRN că „nu există răniți”, relatează Balkan Insight.

Poliția din Kosovo a anunțat că mai mulți cetățeni au raportat cazuri în care albanezi kosovari au fost „opriți și maltratați, fiindu-le provocate răni și pagube materiale vehiculelor lor de către persoane suspectate a fi parte a organizării blocajelor rutiere”, în nordul majoritar sârb.

 

Poliția din Kosovo a anunțat, duminică seară, că a închis traficului punctele de trecere a frontierei Bernjak și Jarinje din cauza blocajelor rutiere instalate pe aceste drumuri. Aceste blocaje rutiere au fost create de sârbii locali. Alte puncte de trecere a frontierei funcționează normal, potrivit poliției, relatează The Jerusalem Post.  

 

Poliția nu a făcut nicio mențiune despre sirene și nu a oferit alte detalii.

Nu este clar de ce a fost necesară alarma, dar situația tocmai a escaladat după ce autoritățile kosovare au anunțat că, începând de luni, nu vor putea intra pe teritoriul Kosovo cu documente emise de sârbi și vor trebui să schimbe numerele de înmatriculare ale mașinilor cu din Kosovo. Cu toate acestea, după decizie, mai multe puncte de trecere a frontierei au fost închise, duminică, în timp ce altele au rămas deschise, presupus pentru că sârbii kosovari au închis drumurile în unele locuri în semn de protest, relatează magyarnemzet.hu.  

 

În unele imagini surprinse în Kosovo se aud zgomote care par a fi împușcături.

 

 

 

„Serbia nu a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă decât este astăzi”

Duminică, președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că Serbia „nu a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă [în ceea ce privește Kosovo] decât este astăzi”, potrivit N1 TV.

Vučić a cerut tuturor părților să păstreze pacea, dar a avertizat că „Dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun – Serbia va câștiga”.

În plus, duminică, politicianul sârb Vladimir Đukanović a scris pe Twitter că „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș dori să mă înșel”. Rusia susținuse că vrea să „denazifice” Ucraina, cu puțin timp înainte de a lansa invazia țării în februarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a răspuns tensiunilor duminică seara, spunând că planul Kosovo de a solicita documente temporare pentru sârbi „este un pas către expulzarea acestora din Kosovo”.

„Rusia face apel la Pristina, iar SUA și UE să oprească provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”, a adăugat Zakharova.

Ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs, a postat pe Twitter duminică seară: „În urma evenimentelor din nordul #Kosovo, toată lumea, în special din #Serbia, ar trebui să rămână rece și să evite retorica și acțiunile inflamatorii”.

Site-ul de știri KoSSev a raportat, duminică seara, că a fost vizat de un atac DDOS, adăugând că echipa sa IT lucrează pentru a restabili funcționalitatea. Atacul a început la aproximativ două ore după ce sirenele au început să sune la Mitrovica, potrivit site-ului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult