Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sheikh Hasina, fosta șefă a guvernului din Blangladesh care a fugit din ţară, este vizată de o anchetă pentru crimă

Un tribunal din Bangladesh a cerut marţi o anchetă asupra şefei guvernului înlăturată de la putere Sheikh Hasina şi a şase înalţi responsabili ai guvernului său pentru uciderea unui om în timpul manifestaţiilor violente din iulie, relatează AFP.  

Avocatul Mamun Mia a depus o cerere în acest sens la tribunalul din Dacca, capitala Bangladesh, care a cerut poliţiei să deschidă o anchetă "împotriva persoanelor acuzate", a declarat el.

„O cerere a fost depusă" la tribunalul din Dacca "împotriva lui Sheikh Hasina şi a altor şase (persoane)", a declarat avocata, care reprezintă un cetăţean care a apelat la justiţie.

Cei şapte sunt acuzaţi că sunt responsabili de moartea proprietarului unui magazin alimentar împuşcat mortal pe 19 iulie de poliţia bengaleză, în timpul reprimării sângeroase a manifestaţiilor antiguvernamentale.

Potrivit cotidianului bengalez Daily Star, cazul a fost reclamat în justiţie de Amir Hamza Shatil, un locuitor din cartierul unde a fost împuşcat mortal acest proprietar de magazin.

Citește și
Bangladesh
Cel puţin 73 de oameni au murit în violenţe în timpul unor manifestaţii antiguvernamentale masive în Bangladesh

Pe lângă premierul înlăturat, sunt vizaţi în acest dosar fostul ministru de interne Asaduzzaman Khan şi secretarul general al Ligii Awami, partidul lui Sheikh Hasina, Obaidul Quader.

Sunt de asemenea acuzaţi patru înalţi responsabili ai poliţiei care au fost numiţi de guvernul lui Sheikh Hasina, între care inspectorul general al poliţiei, Chowdhury Abdullah Al-Mamun.

Şeful poliţiei judiciare, Harun-or-Rashid, precum şi doi ofiţeri ai poliţiei din Dacca, se află şi ei printre acuzaţi.

Poliţia bengaleză este criticată pentru reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor antiguvernamentale, în timpul cărora peste 450 de persoane au fost ucise, între care 42 de agenţi de poliţie.

Guvernul fostei şefe a guvernului este acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului, între care execuţii extrajudiciare a mii de opozanţi politici.

Laureatul Premierului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, a preluat joi conducerea unui guvern interimar după fuga lui Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, în India, după o perioadă de 15 ani la putere şi după ce manifestanţii i-au luat cu asalt reşedinţa oficială de la Dacca.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult