Serviciile de informații franceze: Atacul chimic din Douma a fost comis „fără îndoială” de forțele siriene
„Pe baza informaţiilor culese de serviciile noastre şi în absenţa până la această dată a unor eşantioane chimice analizate de propriile noastre laboratoare, Franţa consideră, dincolo de orice posibilă îndoială, că un atac chimic a fost întreprins împotriva civililor la Douma (...) şi că nu există niciun alt scenariu plauzibil decât acela al unui atac de către forţele armate siriene”, se precizează într-un raport al serviciilor de informaţii franceze declasificat sâmbătă și citat de Reuters, informează Agerpres.
Documentul a fost dat publicităţii după loviturile aeriene coordonate întreprinse în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă asupra unor ţinte guvernamentale siriene, alături de Statele Unite și Marea Britanie.
„După examinarea imaginilor video şi a imaginilor victimelor postate online, (serviciile de informaţii) au putut trage concluzia cu un grad ridicat de încredere că vasta lor majoritate sunt recente şi nu sunt fabricate”, se mai precizează în raport.
Potrivit documentului, în imagini nu sunt vizibile decese provocate de răni mecanice, în schimb toate simptomele sunt caracteristice unui atac cu arme chimice, în particular agenţi care provoacă sufocare, organofosfaţi sau acid hidrocianic.
„Informaţii de încredere indică faptul că oficiali militari sirieni au coordonat ceea ce pare să fie folosirea de arme chimice conţinând clorină la Douma pe 7 aprilie”, mai arată sursa citată.
Raportul, care o oferit o amplă prezentare a ofensivei guvernamentale siriene sprijinite de Rusia în regiunea Ghouta de Est în ultimele luni, mai afirmă că serviciile franceze au ajuns la concluzia că nu toate stocurile şi capacităţile chimice ale guvernului sirian au fost declarate către Organizaţia Naţiunilor Unite.
Siria a omis să declare multe din activităţile desfăşurate de Centrul său de Studii Ştiinţifice şi Cercetare (SSRC), indică raportul.
De asemenea, Siria nu a răspuns întrebărilor privind probleme precum posibila menţinere a unor stocuri de iperită (gaz muştar) şi DF (un precursor al gazului sarin), arme chimice de mic calibru nedeclarate şi semne de agent VX şi gaz sarin la situri de producţie şi încărcare, se arată în raportul menţionat.
În jur de 500 de persoane au fost afectate de presupusul atac chimic care a avut loc, weekendul trecut, în orașul Douma din enclava siriană Ghouta de Est, potrivit Organizației pentru Sănătate. Cu toate acestea, numărul morților și răniților rămâne neclar, activiștii relatând moartea a cel puțin 40 de persoane.
Drept urmare, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au bombardat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mai multe obiective guvernamentale situate pe teritoriul Siriei.
După atac, Pentagonul a anunţat că operaţiunile nu vor continua, însă ulterior atât premierul britanic cât şi ministrul francez de Externe au vorbit despre posiblitatea unei noi intervenţii, dacă regimul al-Assad continuă să folosească arme chimice.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA , Franta , siria , bashar al-assad , atac siria , douma , ghouta de est
Dată publicare: 14-04-2018 15:11