Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șeful NATO, declarații neașteptate la final de mandat. Ce putea face alianța pentru a preveni răboiul din Ucraina

NATO ar fi putut face mai mult pentru a înarma Ucraina în încercarea de a preveni invazia Rusiei în 2022, a declarat şeful alianței, Jens Stoltenberg.

"Acum oferim materiale militare (pe timp) de război - atunci am fi putut furniza materiale militare pentru a preveni războiul", a declarat Stoltenberg, conformAgerpres.

Secretarul general al NATO a evidenţiat reticenţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de a furniza arme pe care Kievul le solicitase înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din cauza temerilor că tensiunile cu Rusia vor escalada.

După începerea războiului, Ucraina, care nu este membră a NATO, a primit un sistem de armament după altul de la aliaţii săi, la capătul unei ezitări iniţiale.

Stotenberg, la final de mandat

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, va renunţa în octombrie la funcţia sa de la NATO, pe care o deţine din 2014. Fostul premier olandez Mark Rutte a fost anunţat în iunie ca următorul secretar general al organizaţiei.

Citește și
rachete
Putin amenință NATO cu un război total, iar echipa Trump dezvăluie ce va face în Ucraina dacă ajunge la Casa Albă

În interviu, Stoltenberg a apreciat că încheierea războiului din Ucraina va fi obţinută doar la masa negocierilor.

"Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei'', a spus el.

Stoltenberg a refuzat să confirme dacă va prelua de la diplomatul german Christoph Heusgen funcţia de preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen după plecarea de la NATO. El a declarat pentru FAS că are "multe opţiuni" şi că va locui la Oslo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult