Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șeful elitei Hezbollah, Ibrahim Akil, era vânat de americani de peste 40 de ani. A fost ucis de racheta trimisă în buncăr

Your browser doesn't support HTML5 video.

16 responsabili de rang înalt ai grupării teroriste Hezbollah au fost uciși într-un raid israelian. Printre ei se numără șeful unității de elită a mișcării pro-iraniene care era vânat și de americani pentru două atentate teroriste devastatoare din 1983.

Israelul și-a închis complet spațiul aerian în jumătatea de nord a țării și a cerut populației să stea aproape de adăposturi.

Patru rachete lansate de un avion F-35 au pătruns la o adâncime de aproximativ 20 de metri în subteran, până în buncărul unde se desfășura o ședință a comandanților Hezbollah.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF: „Erau adunați sub o clădire rezidențială din suburbia Dahiya, ca să pună la cale noi activități teroriste împotriva Israelului.”

Gruparea șiită pro-iraniană a confirmat că raidul israelian l-a ucis pe Ibrahim Akil, șeful unității de elită Radwan. 15 comandanți din ierarhia Hezbollah au murit odată cu Akil.

Citește și
rachete Hezbollah
Hezbollah a lansat peste 150 de rachete spre Israel. Răspunsul statului evreu a fost devastator

Akil era vânat și de americani, care stabiliseră o recompensă de 7 milioane de dolari. Washingtonul îl căuta pentru două atentate teroriste comise în Beirut în 1983, vizând ambasada SUA și o bază militară americană, soldate cu 304 morți, majoritatea pușcași marini.

Responsabilii de la Ierusalim insistă că obiectivul acțiunilor din ultima săptămână este să convingă Hezbollah să înceteze atacurile cu rachete și drone, lansate zi de zi, de aproape un an, asupra comunităților din nordul Israelului.

Ambasador Danny Danon la ONU: „Guvernul libanez este responsabil pentru soarta poporului libanez. Israelul nu are nicio intenție să se lanseze într-un război deschis cu Libanul ori Hezbollah, dar situația nu mai poate continua ca până acum.”

Numai vineri, islamiștii din Hezbollah au lansat 140 de rachete spre Israel.

Din octombrie anul trecut, peste 60.000 de israelieni trăiesc strămutați în hoteluri din centrul țării, iar impactul asupra economiei este devastator. În Kiriat Shmona, totul pare înghețat în timp.

Nisan Zeevi, director de investiții JVP: „Peste tot e pustiu. Case, birouri, laboratoare. Înainte de 7 octombrie, aveam aici, în Galileea Superioară, 72 de start-up-uri. Cred că asta ne-a dat înapoi cu 30 de ani.”

Dezolare și frustrare și în orașul învecinat Metula, cel mai nordic punct din Israel.

David Azuli, primarul din Metula: „Lucrurile s-au înrăutățit foarte mult. Jumătate din casele din Metula au suferit distrugeri. Iar guvernul pare că ne-a uitat.”

Ron Moisesko, rezervist: „Au ars copaci; chiar acolo e o școală peste care au căzut rachete.”

Joe Biden, președintele SUA: „Continuăm eforturile ca să ne asigurăm că atât locuitorii din nordul Israelului, cât și cei din sudul Libanului se vor putea întoarce în siguranță la casele lor. Nu ne vom opri până când nu ne atingem obiectivul. Dar e mult de lucru.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult