Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sabotaj la gazoductele Nord Stream. Scurgerile de gaze sunt atât de mari, încât se văd din satelit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz prin conductele rusești Nord Stream, din Marea Baltică. Suedia și Danemarca susțin că incidentele sunt act de sabotaj.

Deși suspiciunea planează asupra Rusiei, Moscova s-a declarat extrem de ”îngrijorată” de incident și a anunțat că așteaptă rezultatele unei anchete.

Sunt mai bine de 24 de ore de când trei linii offshore ale gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, au suferit avarii fără precedent.

Două dintre scurgerile de gaze au fost descoperite în apropierea conductei Nord Stream 1, în nord-estul insulei Bornholm din Danemarca, iar o a treia scurgere a fost raportată în apropierea conductei Nord Stream 2, în largul coastei de sud-est a insulei.

Nic Robertson, CNN: ”Aceste scurgeri sunt atât de mari, încât pot fi văzute prin satelit. Cea mai mare are un diametru de aproximativ un kilometru, iar cea mai mică are un diametru de aproximativ 200 de metri. Unele voci spun că (scurgerile) nu arată ca și cum s-ar fi format în urma unor cutremure, ci în urma unor explozii care au avut loc aproape de fundul oceanului. Nord Stream, care operează conductele, spune că o astfel de fisură se produce o dată la 100.000 de ani. Așadar, faptul că s-au produs 3 fisuri în același loc și în același timp ridică suspiciunea că nu a fost un eveniment provocat de cauze naturale”.

Citește și
nord stream
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"
Peskov: ”Suntem extrem de îngrijorați de această știre”

Incidentele au avut loc în zona economică exclusivă a Danemarcei și a Suediei, zone considerate ape internaționale.

Magdalena Andersson, prim-ministru în funcție al Suediei: ”Este probabil un act deliberat. Asta înseamnă că e vorba, cel mai probabil, de un sabotaj. Nu e un atac asupra teritoriului suedez sau danez, dar guvernul ia ceea ce s-a întâmplat cât se poate de serios, mai ales în lumina cadrului de securitate din regiune”.

Surse citate de ziarul german Der Spiegel au spus că este vorba despre un ”sabotaj direcționat”, care era imposibil să apară fără implicarea scafandrilor sau a unui submarin.

Ucrainenii au dat vina pe ruși, pe care-i acuză că au organizat un atac terorist asupra conductelor. De la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că e un incident alarmant, dar că așteaptă rezultatul unei anchete.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: ”Asta este o situație absolut fără precedent, care necesită o investigație urgentă. Suntem extrem de îngrijorați de această știre”.

Risc de explozie din cauza gazului pur

Autoritățile daneze estimează că scurgerile de pe conducte, nefuncţionale, dar pline cu gaz, ar trebui să dureze cel puţin o săptămână, până când metanul care iese din conductele subacvatice se epuizează.

Kristoffer Böttzauw, CEO, Danish Energy Agency: ”Se scurge mult gaz, probabil câteva milioane de metri cubi în fiecare oră. Autoritatea maritimă daneză a stabilit o zonă de siguranță pe o rază de aproximativ 5 mile marine, adică puțin sub 10 kilometri. Accesul este interzis în acea zonă, pentru că există riscul ca ambarcațiunile să se scufunde din cauza gazului din apă și, bineînțeles, există și un risc de explozie, pentru că avem de-a face cu gaz pur”.

”Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă şi va duce la cel mai puternic răspuns posibil", a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Conductele avariate nu livrau gaze spre Europa. Nord Stream 1 a fost închisă luna trecută de ruși din cauza unor așa-zise probleme tehnice, iar aprovizionarea prin Nord Stream 2 era supusă sancțiunilor occidentale. Germania a suspendat autorizarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Exploziile la Nord Stream nu reprezintă o amenințare militară directă asupra Suediei sau Danemarcei

Potrivit ministrului suedez de externe, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a oferit sprijinul pentru a stabili ce s-a întâmplat şi au fost informaţi atât UE, cât şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Danemarca şi Suedia au anunţat marţi că două scurgeri importante de gaz înregistrate la două conducte din Marea Baltică aparţinând Nord Stream au fost provocate de acte deliberate de sabotaj desfăşurate în zonele economice exclusive ale celor două ţări.

Exploziile au avut loc însă în exteriorul apelor teritoriale ale Suediei sau Danemarcei, au precizat cele două ţări nordice.

Exploziile care au afectat Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 nu reprezintă o ameninţare militară directă sau un atac asupra Suediei sau Danemarcei, au afirmat marţi seara târziu premierii suedez şi danez.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult