Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șefa Comisiei Europene avertizează India, țară dependentă de armele și de energia Rusiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Rusia a eșuat deja în Ucraina”. Asta crede secretarul american de stat care a vizitat în secret Kievul, împreună cu șeful Pentagonului.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 62

Între timp, mesajele dure și amenințările continuă să curgă dinspre Kremlin. Luni, ministrul de Externe Serghei Lavrov a avertizat în legătură cu pericolul unui al Treilea Război Mondial. Totuși, a ținut să sublinieze că Rusia are multă "bunăvoinţă" și va continua negocierile cu Ucraina.

Secretarul general al Națiunilor Unite se întâlnește astăzi la Moscova cu președintele Putin pentru a încerca o mediere între cele două țări.

Șeful Pentagonului și secretarul de stat al SUA, în vizită la Kiev

Șeful Pentagonului și secretarul de stat au fost în vizită la Kiev. A fost prima vizită a unor responsabili americani în Ucraina după izbucnirea razboiului. Detalii și imagini au fost făcute publice abia luni dimineață, dupa ce Antony Blinken și Lloyd Austin s-au întors în siguranță în Polonia. Nu au fost însoțiți de jurnaliști americani, cum se întâmplă de obicei.

Citește și
NATO
Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Nu știm ce va urma în acest război, dar știm că o Ucraina suverană și independentă va dăinui mult după ce Vladimir Putin va fi ieșit din scenă. Rusia deja a eșuat, iar Ucraina deja a câștigat. Pentru că principalul țel al lui Putin a fost să readucă întreaga Ucraina sub mantaua Rusiei, să-i calce în picioare suveranitatea și independența. Asta nu s-a întamplat și nici nu se va întâmpla”.

SUA au un nou ambasador la Kiev

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Curajoșii soldați ucraineni au facut o treabă magnifică respingând asaltul rușilor. Avem o mare admirație pentru profesionalismul și devotamentul arătate de ucraineni în apararea democrației. E extraordinar să asiști la așa ceva”.

Cei doi oficiali de la Washington au anunțat revenirea treptată a prezenței diplomatice americane în țara vecină. Tot luni, președintele american Joe Biden a numit-o pe Bridget Brink drept noul ambasador al Statelor Unite în Ucraina. O funcție care a fost vacantă în ultimii trei ani. Bridget Brink a fost până acum ambasadorul SUA în Slovacia.

Oficialii aflați în vizită la Kiev au mai discutat despre acordarea unui ajutor suplimentar de peste 700 de milioane de dolari. 322 de milioane doar pentru Ucraina, iar restul sumei se împarte între țările central și est europene care poartă povara refugiaților.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Discuțiile de aproape trei ore cu oficialii americani au fost suficient de detaliate, consistente, încurajatoare și eficiente. Am convenit asupra unor noi măsuri prin care Statele Unite pot întări armata Ucrainei în funcție de prioritățile noastre”.

Rușii au atacat cu rachete Iskander

Tocmai munițiile și echipamentele livrate de occidentali sunt ținta predilectă a loviturilor rusești. Peste noapte, rușii au atacat cu rachete balistice Iskander mai multe depozite.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Rachete de mare precizie au lovit șase obiective militare ucrainene, unități cu mare concentrare de trupe, echipamente și muniții”.

Și Polonia a anunțat că a trimis tancuri în Ucraina, dar oficialii de la Varșovia au refuzat să dea mai multe detalii despre acest ajutor militar. Totodată, Marea Britanie a declarat că va furniza în scurt timp blindate și lansatoare de rachete antiaeriene de tip Stormer.

Von der Leyen, în vizită la New Delhi

Între timp, aflată în vizită la New Delhi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat India că războiul declanșat de Rusia va avea efecte și asupra securității regionale din această parte a lumii.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Țintirea și uciderea unor civili nevinovați, retrasarea granițelor cu forța, subjugarea voinței unui popor liber, toate aceste lucruri contravin principiilor fundamentale consacrate în Carta ONU. În Europa, vedem agresiunea Rusiei ca pe o amenințare directă la adresa securității noastre”.

Rusia este unul dintre principalii furnizori de arme și de energie ai Indiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult