Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretarul general al ONU, nevoit să îi trimită o scrisoare lui Putin. Propunerea lansată de Antonio Guterres

Ministerul rus al Apărării a acuzat luni Ucraina că încearcă să îi atace navele din Marea Neagră, ceea ce, potrivit acestuia, ameninţă perspectivele menţinerii acordului privind transportul exporturilor sale de cereale, potrivit The Guardian.

"Acţiunile teroriste ale regimului de la Kiev pun în pericol următoarea prelungire a acordului privind cerealele dincolo de 18 mai anul acesta", a afirmat Ministerul rus al Apărării într-o declaraţie postată pe canalul său de Telegram.

Ministerul Apărării susţine că o analiză a traseului parcurs de dronele navale ucrainene, lansate la 23 martie şi 24 aprilie şi vizând baza de la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră, a arătat că acestea au provenit din zona portului Odesa din Crimeea, care face parte din cele trei porturi ucrainene din care este permisă plecarea navelor cu cereale ucrainene pe coridoarele securizate din Marea Neagră.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a respins o tentativă a forţelor ucrainene de a ataca baza de la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră cu ajutorul a trei drone amfibie. Tentativa a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni, în jurul orei 3:30, ora Moscovei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Forţele de diversiune antisubmarin au distrus toate ambarcaţiunile fără echipaj ale inamicului în apropierea Golfului Sevastopol", a declarat Konaşenkov.

Citește și
cereale ucraina
Bulgaria interzice importul de cereale din Ucraina: ”Avem o producție de câteva miliarde”. De ce se teme de România

Anterior, guvernatorul din Sevastopol anunţase că Flota rusă a Mării Negre a respins în cursul nopţii un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea. "Conform ultimelor informaţii: o dronă de suprafaţă a fost distrusă, a doua a explodat singură", a scris guvernatorul Mihail Razvojaev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ucraina nu anunţă şi nu revendică aproape niciodată atacurile cu dronă asupra obiectivelor ruse.

Rusia încearcă să profite de pârghia acordului pentru cerealele din Marea Neagră

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va renunţa la participarea sa la acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care urmează să expire la 18 mai, una dintre puţinele pârghii care i-au mai rămas pentru a negocia cu Occidentul.

Duminică, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev declarase că dacă G7, grupul celor mai puternice economii democratice, va trece la interzicerea de principiu a tuturor exporturilor de mărfuri către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce ar fi de natură să sporească şi mai mult presiunea asupra tranzitului acestora prin ţările vecine, inclusiv prin România.

Moscova a avut în repetate rânduri obiecţii faţă de termenii acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră - singurul progres diplomatic semnificativ în cele 14 luni de conflict din Ucraina, obţinut prin medierea Turciei şi a ONU.

În condiţiile în care acordul se apropie de termenul la care ar urma să fie prelungit (18 mai), Moscova a ameninţat că va renunţa la iniţiativă, dacă Occidentul nu ridică anumite restricţii care să îi faciliteze exporturile de produse agricole şi îngrăşăminte. Aceste exporturi nu sunt interzise în sine, dar sancţiunile asupra sectorului bancar şi al asigurărilor, de pildă, sunt piedici pentru Rusia pentru a-şi obţine veniturile.

Guterres i-a scris lui Putin

Luni, ministrul de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto articol, dreapta), acesta din urmă încercând să obţină salvarea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră. El i-a transmis preşedintelui rus Vladimir Putin, prin Lavrov, o scrisoare în care propune o "cale de urmat ce vizează îmbunătăţirea, extinderea şi extinderea" acordului existent, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Lavrov nu a răspuns la întrebări la intrarea sau la ieşirea de la întâlnirea cu Guterres, care a durat o oră şi jumătate.

Potrivit purtătătorului de cuvânt al lui Guterres, secretarul general al ONU a luat notă de preocupările Rusiei cu privire la propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

"El a furnizat un raport detaliat privind progresele deja realizate în această privinţă şi a reiterat angajamentul Naţiunilor Unite de a continua să lucreze pentru a rezolva problemele rămase", a spus Farhan Haq.

Lavrov a fost citat de agenţia de ştiri TASS spunând că Moscova va studia scrisoarea trimisă de Guterres lui Putin. "Secretarul general a vorbit despre eforturile pe care le face pentru a susţine problemele ridicate de partea rusă", a declarat Lavrov, citat de TASS. "Până acum, progresul, sincer, nu este foarte vizibil", a adăugat el.

Rusia a semnalat că nu va permite ca acordul - negociat de ONU şi Turcia şi convenit de Rusia şi Ucraina în iulie anul trecut - să continue după 18 mai, deoarece nu a fost îndeplinită o listă de condiţii pe care le pune pentru a facilita propriile exporturi.

Haq a declarat că scrisoarea adresată lui Putin ia "în considerare poziţiile exprimate recent de părţi şi riscurile reprezentate de insecuritatea alimentară globală". El a spus că scrisori similare au fost trimise şi Ucrainei şi Turciei.

Ce condiții pune Rusia

Acordul din iulie 2022 a fost menit să ajute la soluţionarea unei crize alimentare globale despre care oficialii ONU au declarat că a fost agravată de invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Pentru a ajuta la convingerea Rusiei să permită Ucrainei să reia exporturile de cereale din Marea Neagră, a fost încheiat şi un pact separat pe trei ani, prin care ONU a fost de acord să ajute Rusia să exporte alimente şi îngrăşăminte.

Însă Rusia susţine că sancţiunile occidentale îi îngreunează exporturile. De pildă, Rusia cere ca Banca Agricolă Rusă să fie acceptată în sistemul bancar SWIFT, să-i fie permis importul de maşini agricole şi piese de schimb şi să fie ridicate restricţiie privind asigurările, pentru a-şi putea asigura transporturile de cereale.

Moscova doreşte, de asemenea, accesul la porturi pentru navele şi mărfurile ruseşti, repornirea unei conducte care livrează amoniac rusesc către un port ucrainean din Marea Neagră, precum şi deblocarea conturilor şi a activităţilor financiare ale companiilor ruseşti de îngrăşăminte.

Banii pentru Rusia ar putea trece prin băncile turcești

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni că la sfârşitul lunii trecute Guterres a propus ca băncile turceşti să ajute la procesarea plăţilor către Rusia, dar Turcia a vrut asigurări că băncile sale nu se vor confrunta cu sancţiuni.

Cavusoglu a declarat pentru canalul TV 100 că Asociaţia băncilor turceşti lucrează la o posibilă formulă.

În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate de luni, Guterres a îndemnat părţile să continue atât cu acordurile privind cerealele, cât şi cu cele privind îngrăşămintele.

"Acestea demonstrează în mod clar că o astfel de cooperare este esenţială pentru a crea o mai mare securitate şi prosperitate pentru toţi", a spus el.

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat reporterilor că Beijingul ar dori ca acordul privind cerealele din Ucraina să continue. "Bineînţeles, este benefic pentru întreaga lume", a spus el.

China, un partener strategic al Rusiei, este cel mai mare beneficiar de cereale din Ucraina, în cadrul acordului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult