Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretarul general al NATO se află în vizită la Kiev, în prima sa deplasare în Ucraina de la începutul războiului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află, joi, la Kiev, în prima sa deplasare în Ucraina de la izbucnirea războiului.

Vineri, aliații Kievului urmează să se întâlnească în Germania, ca să discute despre refacerea stocurilor de muniții pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei. Pe de altă parte, o lumină misterioasă a aprins, miercuri seară, cerul capitalei ucrainene Kiev, generând numeroase speculații.

Bila de foc apărută brusc pe cerul Kievului

Lumina misterioasă a fost observată pe cerul Kievului, miercuri seară, în jurul orei 22. A fost activată o alertă de raid aerian, dar „apărarea nu a fost pusă în funcțiune”, întrucât ucrainenii sunt siguri că flashul n-a fost cauzat de un atac aerian rusesc. L-au pus, în schimb, pe seama căderii unui satelit NASA.

Agenția spațială americană anunțase că un satelit de 300 de kilograme, folosit între 2002 și 2018, pentru a observa erupțiile solare, ar urma să reintre în atmosferă, miercuri. Însă NASA a declarat pentru BBC că satelitul încă se afla pe orbită în momentul producerii flashului.

Lăsând deoparte speculațiile, încleștările pentru ultimul drum de acces în Bahmut, între combatanții ucraineni și mercenarii Wagner, sunt teribile.

Citește și
Petre Daea DNA - 7
Petre Daea: Importul cerealelor din Ucraina ar putea fi oprit până în 5 iunie, prin decizia Comisiei Europene

Pe de altă parte, rușii au efectuat peste 60 de lovituri aeriene în decurs de 24 de ore, doar în regiunea Bahmutului. Pe aici, liniștea e o adevărată binecuvântare care, însă, rareori, durează. O știu bine și jurnaliștii americani de la CNN.

Aflați în două mașini blindate, ziariștii simt din plin presiunea creată de explozie. Producătoarea și șoferul local sunt în cea de-a doua mașină. Racheta a picat exact între cele două vehicule. Pentru vreo zece secunde, cei din prima mașină se tem de ce e mai rău. Ideea de a pleca pur și simplu e doar o fantezie pentru localnicii care trăiesc de luni de zile în pivniță. O comedie sovietică despre un clovn beat reușește să-i facă, pentru o clipă, să uite de primejdia permanentă, dar adevăratul lor reazem rămâne credința.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Viața în subteran este de mult timp foarte dificilă, dar se va complica și mai mult când contraofensiva (ucraineană) va forța în direcția asta”.

Mult așteptata contraofensivă ucraineană este și miza întâlnirii a 50 de aliați ai Ucrainei, care va avea loc, vineri, în Germania. Obiectivul principal este refacerea stocurilor de muniție pentru apărarea antiaeriană ucraineană. A fost pusă în acțiune, marți noaptea, la Odesa, împotriva unei salve de drone iraniene, dar stocurile de muniții sunt pe terminate, nemaivorbind că ucrainenii încă folosesc sisteme din anii '70.

Administrația Biden tocmai a decis un nou ajutor militar, în valoare de 325 de milioane de dolari, pentru Ucraina.

Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt al Casei Albe: „Va fi al 36-lea pachet de sprijin pentru Ucraina decis de președinte. Va include muniții suplimentare pentru sistemele americane HIMARS, pentru sistemele anti-rachetă, precum și cartușe de artilerie”.

Valoarea asistenței militare oferită de Washington Kievului trece astfel, în total, de 35,4 miliarde de dolari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult