Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Perspectiva unui ''Brexit'' fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără o înţelegere ar provoca o penurie de alimente, medicamente, şi combustibili în ţara în care trăiesc şi peste 450 de mii de români. În plus, libera circulaţie între regat şi Uniune va fi întreruptă imediat, ceea ce ar putea genera blocarea fronterelor.

Acest raport, denumit ''Operation Yellow Hammer'', a apărut în aceeaşi zi în care premierul britanic Boris Johnson a anunţat pe Twitter că legea de aderare a Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost abrogată, ceea ce înseamnă că legile europene nu vor mai fi aplicate în regat după 31 octombrie. Informaţiile prezentate în raport au mari şanse să devină realitate, spun analiştii.

O consecinţă gravă ar fi reintroducerea controalelor vamale la frontieră, care ar duce la cozi uriaşe în principalele porturi şi aeroporturi britanice ceea ce ar putea determina blocarea graniţelor.

 

Citește și
Boris Johnson
Furie la Londra după dezvăluirea unor documente oficiale. Ce este "Operaţiunea Yellowhammer"
Românii ar putea avea nevoie de vize în Regat după Brexit

 

Pentru europenii - aşadar şi pentru românii care vor dori să intre în Marea Britanie NU s-a stabilit dacă vor avea nevoie de viză - un scenariu puţin probabil. Cert este doar că englezii vor avea nevoie de viză pentru a intra în Uniunea Europeană. Iar efectele negative pentru britanici nu se opresc aici.

Ar putea apărea şi o criză pe piaţa din cauza întreruperii liberei circulaţii a mărfurilor odată cu ieşirea din uniune - vorbim de combustibili, alimente şi medicamente.

Aproape jumătate de milion de romani trăiesc şi muncesc în Marea Britanie iar ieşirea din Uniunea Europeană le va afecta acestora, în primul rând, libera circulaţie. Este de aşteptat să apară schimbări şi în domeniul transporturilor - toate acordurile de zbor vor fi renegciate de către companiile aeriene. În prezent, doar din Bucureşti sunt operate 105 zboruri săptămânale către diferite destinaţii din Marea Britanie. Dar, acesta este cel mai sumbru scenariu în cazul unui BREXIT fără acord, au spus surse guvernamentale imediat după apariţia raportului în presă.

MICHAEL GOVE, MINISTRU RESPONSABIL PENTRU BREXIT FĂRĂ ACORD: „"Operation Yellowhammer" este numele pe care Guvernul l-a dat planului în cazul cel mai pesimist, al unui BREXIT fără acord şi este important să recunoaştem faptul că acesta este un document vechi şi că de când a fost întocmit, Guvernul a făcut paşi serioşi pentru a se asigura că suntem pregătiţi să ieşim din Uniune pe 31 octombrie, cu sau fără acord."

Partenerii europeni confirma însă previziunile sumbre ale unui BREXIT fără acord.

"O ieşire fără acord va cauza disfuncţionalităţi semnificative atât pentru oamenii de rând, cât şi pentru afaceri şi, de asemenea, va avea un impact economic negativ serios despre care am mai avertizat deja, care va fi proporţional mai semnificativ în Marea Britanie decât în cele 27 de ţări UE”, spune un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Pe de altă parte, liderii opoziţiei britanice cer convocarea de urgenţă a Parlamentului în speranţa că vor reuşi să dărâme Guvernul printr-o moţiune de cenzură şi să obţină astfel o nouă amânare a BREXITULUI.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult