Scenariu catastrofal al profesorului Asher Kaufman: Hezbollah atacă Israelul, iar NATO se implică. Tel-Aviv, bombardat
Profesorul Asher Kaufman a declarat pentru The Sun că forțele israeliene se concentrează în prezent mai mult pe abordarea amenințării susținute de Iran în Liban decât pe înfrângerea grupului terorist Hamas din Gaza.
„S-ar putea să ne confruntăm cu o situație în care unitățile Hezbollah ar putea încerca să treacă granița pentru a cuceri unele teritorii din Israel, la fel cum ar putea face forțele israeliene în Liban. Forțele lor de elită se antrenează de ani de zile pentru acest posibil scenariu" consideră profesorul Kaufman.
Kaufman, de la KROC Institute for International Peace Studies, analizează conflictele dintre Israel și Liban - unde își are sediul gruparea militantă Hezbollah. Forțele de apărare ale Israelului (IDF) se pregătesc de ceva timp să respingă o posibilă invazie a Hezbollah
Kaufman a explicat: „FDI din nord se antrenează pentru această posibilitate de ani de zile, știind că o unitate a Hezbollah ar putea trece granița și prelua așezările comunității israeliene. Paradoxul este că, în cele din urmă, acest lucru s-a și întâmplat în sud", când Hamas a luat cu asalt frontiera din Gaza la 7 octombrie anul trecut, a explicat profesorul.
Israelul se află de aproape nouă luni în războiul sângeros cu Hamas în sud – iar autoritățile se tem că războiul ar putea escalada acum într-o confruntare directă în nord cu Hezbollah în Liban.
Kaufman, expert în invazia și ocupația israeliană a Libanului din 1982 până în 2000, a adăugat: „Nu că ar fi neapărat capabili să păstreze acest teritoriu... dar ar crea represalii dramatice din partea Israelului".
Un astfel de răspuns ar declanșa un război „catastrofal" cum nu s-a mai văzut până acum, a avertizat el - în care SUA și NATO ar putea fi antrenate.
Hezbollah, un grup militant susținut de Iran care sprijină Hamas, a lansat noi atacuri împotriva Israelului de la izbucnirea războiului în octombrie anul trecut. În ultimele săptămâni, schimburile de focuri au luat amploare, iar ieri șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a amenințat cu un război „fără reținere, fără reguli și fără plafoane" dacă Israelul lansează o ofensivă.
Într-un avertisment îngrijorător, el a declarat că Israelul ar trebui să fie „speriat" și a spus lumii că are „noi arme" gata de lansare.
Avertismentul Hezbollah a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce Taleb Abdullah a fost ucis într-un atac israelian - cel mai important comandant Hezbollah care a fost eliminat din octombrie.
Oficialii israelieni spun că sunt pregătiți să intre în război cu Hezbollah, dar țara este deja implicată într-un conflict în care au murit zeci de mii de oameni.
Ministrul de externe al lui Benjamin Netanyahu, Israel Katz, a promis că o decizie privind „războiul total" cu gruparea va fi luată în curând.
În decembrie anul trecut, Netanyahu însuși a avertizat că Beirutul va fi transformat „în Gaza" dacă Hezbollah va începe un război total.
Profesorul Kaufman a declarat: „Dacă va exista un război între Israel și Hezbollah, acesta va fi un război total care va implica ambele țări, ambele societăți, inclusiv civilii. Ar putea implica și alte țări, cum ar fi Iranul, rebelii Houthi din Yemen, ar putea implica și Statele Unite. Ar fi devastator."
Profesorul Kaufman crede că „marea problemă pentru Israel" în acest moment este cum va aborda amenințarea reprezentată de Hezbollah, susținut de Iran.
„Din punct de vedere militar, Hamas nu este la fel de sofisticat ca Hezbollah. Discursul aici, în Israel, este despre necesitatea de a face față Hezbollah. Aceasta este marea problemă. Odată ce Israelul termină treaba cu Hamas în sud, următorul lucru de făcut este să meargă în nord și să se ocupe de [Hezbollah]."
Dar el a avertizat: „Nu sunt sigur că IDF are capacitatea de a o face acum".
Expertul în Orientul Mijlociu a adăugat că forțele israeliene își diminuează deja atacurile în Gaza.
Hamas au ucis 1.200 de civili israelieni, Israelul 40.000 de civili în GazaDupă luni de îngrijorare internațională cu privire la numărul tot mai mare de morți palestinieni - care, potrivit lui, se ridică acum la peste 40 000 - guvernul israelian își reduce operațiunile militare din Fâșia Gaza, devastată de război.
„Discuția în rândul cercului de securitate din Israel este că aceste forțe limitate din Gaza trebuie să fie mobilizate în nord pentru a face față Hezbollah. Se poate observa o ușoară scădere a numărului de victime palestiniene din cauza diminuării prezenței militare. Israelul și Hezbollah nu vor proteja civilii de pe partea cealaltă. Israelul va viza civili, Hezbollah va viza civili, a mai spus profesorul Kaufman, avertizând că numărul victimelor civile din Liban ar putea atinge, de asemenea, cifre enorme.
După mai bine de opt luni de război între Israel și Hamas, Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza afirmă că peste 37 000 de palestinieni au fost uciși.
Teroriștii Hamas au ucis aproximativ 1 200 de israelieni când au luat cu asalt frontiera la 7 octombrie 2023.
„Nu știm dacă va fi un război, cărțile sunt pe masă. Este încă în domeniul posibilităților. Putem presupune că, dacă va exista un război între Israel și Hezbollah, atunci vom asista la pierderi masive de ambele părți ale graniței, în Liban și în Israel. Israelul și Hezbollah nu vor proteja civilii de pe partea cealaltă. Israelul va ținti civilii, Hezbollah va ținti civilii dacă va exista un război. Ar fi un război devastator pe care nu l-am mai văzut până acum".
Consecințele dacă Israelul ar porni din nou la război - ucigând civili pentru a distruge Hezbollah - ar fi devastatoare, a avertizat profesorul.
El a spus: „Ar fi catastrofal pentru ei [Israel] ca țară și guvern".
Iar expertul în Orientul Mijlociu a adăugat că „nici Hezbollah nu va proteja civilii" - adăugând că „ar viza Tel Aviv, jumătatea urbană a Israelului".