Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal în SUA, după ce un student şi-a vaccinat mai mulţi prieteni. Cum se apără tânărul

Scandal în Philadelphia, SUA, după ce un student şi-a vaccinat mai mulţi prieteni.

În contextul în care vaccinurile anti-COVID-19 sunt la mare căutare (şi) în SUA, oraşul american Philadelphia s-a regăsit în mijlocul unui scandal, după ce autorităţile locale au încredinţat mii de doze unei organizaţii conduse de un tânăr student, care şi-ar fi vaccinat mai mulţi amici, altfel neeligibili pentru a beneficia de vaccin, relatează joi AFP.

Tânărul antreprenor, Andrei Doroshin, student la universitatea Drexel, a recunoscut într-un interviu acordat canalului NBC că a "făcut greşeli" şi că şi-a vaccinat personal patru prieteni, sâmbăta trecută, dar a asigurat că a făcut acest lucru doar pentru că dozele erau "pe cale să expire" şi nu s-a găsit în timp util nicio persoană eligibilă.

Asociaţia lui Doroshin, 'Philly Fighting Covid', creată în 2020 cu un "grup de voluntari" în răspuns la pandemie - potrivit site-ului său -, a fost suspendată de primăria din celebra metropolă din statul Pennsylvania, iar şeful serviciilor sanitare municipale, Thomas Farley, şi-a exprimat "a posteriori regretul" de a fi cooperat cu organizaţia tânărului, transformată recent în societate cu scop lucrativ.

Asociaţia s-a implicat mai întâi în testarea pentru noul coronavirus, iar în ianuarie a organizat primul mare centru de vaccinare din oraş, vaccinând circa 6800 lucrători din domeniul sanitar, care au prioritate la imunizare.

Citește și
vaccin
Livrările întârziate de seruri anti-Covid încetinesc campania de vaccinare în lume. Cât ar mai putea dura deficitul de vaccin

Procurorul din Philadelphia, Larry Krassner, i-a îndemnat pe cei care au informaţii despre Philly Fighting Covid să contacteze procuratura, dar nu a evocat eventuale investigaţii.

Durata de viaţă a vaccinurilor anti-COVID puse la punct de Pfizer/BioNTech şi de Moderna este foarte limitată, odată deschise fiolele în care sunt transportate, iar pe teritoriul SUA au mai fost semnalate şi alte cazuri de doze administrate unor persoane "neprioritare" - în SUA au prioritate la vaccinare cei peste 65 de ani şi lucrătorii din domeniile cele mai expuse coronavirusului - tot pentru a nu "risipi" preţioasa poţiune.

Potrivit media americane, şase automobilişti din statul Oregon au fost vaccinaţi marţi, după ce au fost prinşi în aceeaşi furtună de zăpadă cu o echipă de profesionişti din domeniul medical care mai aveau doze de vaccin pe cale să expire.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult