Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal în SUA. Agenția Federală pentru Medicamente, acuzată că face jocuri politice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu peste 1,6 milioane de americani infectaţi cu noul virus, Administrația Federală pentru Medicamente a lucrat pe repede înainte pentru a aproba scheme de tratament împotriva COVID-19.

Nu a trecut însă neobservat faptul că, de la declanşarea pandemiei, instituţia a fost nevoită să emită unele erate şi să retragă o parte dintre recomandările iniţiale.

Criticii Agenţiei susţîn că, mai nou, este supusă presiunilor politice, în loc să fie călăuzită exclusiv de ştiinţă.

În războiul cu noul virus, fiecare decizie luată de Administrația Federală pentru Medicamente din Statele Unite este că mersul pe sârmă. Directorul instituției și-a dat cuvântul că știința este steaua lui călăuzitoare.

Dr. Stephen Hahn, comisar FDA: "Nu vom lăsă nicio piatră neîntoarsă. (…) Facem tot ce putem cu informațiile de care dispunem.".

În ultimele luni, specialiștii de acolo s-au răzgândit de mai multe ori și au retras avize. Au fost probleme atât cu primele teste folosite pentru depistarea coronavirusului, cât și cu testele aprobate pentru anticorpi.

Și măsti de protecție fabricate în China, inițial aprobate, au fost retrase ulterior. Dar cea mai răsunătoare controversă a vizat hidroxiclorochina, un medicament folosit împotriva malariei.

Dr. Stephen Hahn, comisar FDA: "Este un medicament asupra căruia preşedintele ne-a îndrumat să ne îndreptăm atenţia."

Trump s-a încăpătânat să ridice în slăvi hidroxiclorochina, chiar a urmat un tratament timp de câteva zile, apoi a atacat un studiu care demonstra că medicamentul poate avea efecte adverse, potențial mortale.

Donald Trump, președinte: "E o declaraţie din categoria "inamicul Trump". Mulţi cred în acest medicament. A căpătat reputaţie proastă doar pentru că îl promovez eu."

Agenția a aprobat de urgență folosirea medicamentului împotriva COVID-19 în martie, citând dovezi neverificate despre eficiența lui. Foști responsabili din cadrul instituției spun că la mijloc au fost presiuni politice.

Dr. Stephen Ostroff, fost cercetător șef FDA: "Se fac presiuni extraordinare din afara FDA pentru ca agenţia să ia anumite decizii.”

În aprilie, Agenția a avertizat însă asupra unor eventuale efecte adverse grave, iar un studiu nou arată că pacienții tratați cu hidroxiclorochină prezintă un risc mai mare de deces ori de aritmie periculoasă. Richard Bright, fost director Biomedical Advanced Research and Development Authority: "Au fost câteva încercări de a trece peste procedurile riguroase de testare."

Donald Trump și Agenția au negat orice presiuni. Așadar, cu asemenea debandadă la vârful administrației americane, nu este de mirare că oamenii simpli ajung să creadă tot felul de informații eronate.

O fotografie cu portiera arsă a unei mașini a devenit virală pe internet, pe motiv că incendiul ar fi fost provocat de o sticluță cu dezinfectant pe bază de alcool uitată la soare în buzunarul portierei. Poza a fost postată inițial de poliția din Wisconsin, dar a fost stearsă după un val de critici.

Dave Cherrone, pompier: "Dacă vorbim în general de medicamente lăsate în maşină, trebuie ştiut că temperatura ridicată degradează medicamentele. Ţineţi seama, de pildă, că alcoolul din diverse produse se evaporă."

Pompierii americani spun că recipientul cu dezinfectant poate fi ținut în geantă, de pildă. Și, pentru a reduce riscul de producere a unui accident, ne sfătuiesc să lăsăm timp soluției de pe mâini să se usuce înainte să atingem ceva.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult