Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sateliții Starlink ai lui Elon Musk, lăudați de Pentagon. Rolul uriaș pe care îl au în Arctica contra Rusiei

După ce a fost contestat pentru preluarea Twitter, Elon Musk este elogiat de Pentagon, pentru sistemul său de comunicații prin satelit Starlink, care are un rol strategic în Arctica.

Pentagonul este încântat de serviciul pe care Elon Musk îl oferă prin prisma SpaceX. Mai exact, sistemul său de comunicații prin satelit Starlink este din nou lăudat ca o potențială modalitate de a ajunge la trupele americane în zonele îndepărtate ale Arcticii.

Zona arctică este considerată din ce în ce mai mult de către SUA ca fiind un teritoriu disputat cu Rusia și China. Dar clima sa aspră și latitudinile îndepărtate limitează comunicațiile prin intermediul sateliților militari existenți. În acest caz, unitățile portabile Starlink de la Space Exploration Technologies a lui Musk reprezintă o posibilă soluție, notează Bloomberg.

Musk, în vizorul lui Biden

Achiziționarea Twitter de către Musk, în valoare de 44 de miliarde de dolari, a generat controverse, de la tweetul său de dinaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, prin care îndemna la vot pentru republicani, până la concedierile în masă de la rețeaua de socializare. Președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că "relațiile tehnice ale lui Musk cu alte țări merită să fie analizate", deși a precizat că nu sugera dacă Musk "face ceva nepotrivit".

Dar declarațiile publice provocatoare ale lui Musk par să fie luate în mare parte cu ușurință la Pentagon, unde a reușit să obțină o parte substanțială de lansări de sateliți sensibili pentru securitatea națională pentru SpaceX, în detrimentul unei alianțe formate din principalii contractori din domeniul Apărării, Boeing Co. și Lockheed Martin Corp.

Citește și
starlink ucraina
Elon Musk a trimis noi sisteme Starlink pentru armata ucraineană

Racheta sa Falcon Heavy a lansat luna trecută prima sa misiune de securitate națională. Luna viitoare, SpaceX urmează să lanseze primii doi sateliți din cei patru sateliți de urmărire a rachetelor pe care i-a primit de la Agenția de Dezvoltare Spațială a Forțelor Aeriene.

Purtătorii de cuvânt ai Pentagonului au respins în cea mai mare parte solicitările de comentarii atunci când Musk a amenințat pentru scurt timp că nu va mai achita factura pentru operarea terminalelor Starlink, care au devenit cruciale pentru trupele și civilii ucraineni care luptă împotriva invaziei Rusiei.

Ultimele controverse ale lui Musk nu au atins nici testele din Arctica ale Starlink, cu rezultate care, potrivit lui Brian Beal, inginer aerospațial principal la biroul de dezvoltare strategică și experimentare al Laboratorului de cercetare al Forțelor Aeriene (Air Force Research Laboratory), vor fi evaluate ulterior de către Forțele Spațiale Americane în vederea unor potențiale contracte, pe fondul unei atenții tot mai mari acordate întinderii arctice friguroase care acoperă Pământul.

SUA și Rusia își dispută securitatea în Arctica

Serviciul a preluat serviciile comerciale Starlink pe măsură ce acestea au devenit disponibile în regiunea polară, a declarat Beal.

Mai mult de jumătate din coasta arctică aparține Rusiei, care este din ce în ce mai izolată de vecinii săi nordici. Acest lucru a transformat regiunea într-o preocupare de securitate din ce în ce mai mare pentru SUA, care are un punct de sprijin prin Alaska, și pentru NATO. Rusia a înființat un Comandament nordic în 2014 și a deschis sute de noi și foste situri militare sovietice în Arctica. De asemenea, dezvoltă noi submarine nucleare pentru operațiuni în Arctica, inclusiv Arcturus, care poate desfășura drone subacvatice și rachete hipersonice.

Până în prezent, Starlink demonstrează "comunicații de foarte mare viteză" și este ușor de configurat, a declarat Beal.

"Vă puteți imagina o unitate a armatei, a forțelor aeriene sau a marinei militare desfășurată într-o locație îndepărtată care nu dispune de amabilitățile serviciilor de telefonie mobilă și care are foarte rapid comunicații la viteze mari pe care un aviator le poate configura în 10 minute. Este o capacitate extraordinară de avut", a spus el.

"Am făcut o demonstrație Starlink pe un vehicul terestru în mișcare în Alaska chiar în ultimele două săptămâni", a spus el, referindu-se la unul dintre cele mai solicitante două teste ale capacității militare. O demonstrație la fel de dificilă în Arctica a unei aeronave americane aflate în aer care primește semnale Starlink va avea loc în primăvară, a adăugat Beal.

Serviciul a fost preluat de serviciile comerciale Starlink pe măsură ce acestea au devenit disponibile în regiunea polară, a spus Beal. Sateliții Starlink ai SpaceX pe orbita polară au crescut de la aproximativ 20 în luna mai la aproximativ 235 în prezent, cu planuri de a lansa încă 240 în următoarele șase luni, a conchis Beal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult