Rușii trimit mesaje de amenințare pe telefoanele personale ale soldaților ucraineni. Ce sunt sfătuiți să facă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Forţele ucrainene au fost împinse înapoi către periferie, după ce trupele invadatoare au bombardat cu putere orașul. Kievul avertizează că armata rusă îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor și caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa. În aceste condiții, echipamentele moderne trimise de occidentali joacă un rol decisiv pentru Ucraina.
Moscova pune tot mai multă presiune în Severodonețk, dar soldații ucraineneni rezistă. Nu doar responsabilii de la Moscova și Kiev, ci și experții occidentali, cred că bătălia pentru Severodonețk ar putea influența soarta războiului.
Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării: „Severodonețk nu e un oraș mic, are cam 80 de cartiere. De aceea, nu putem spune cât din teritoriu controlează rușii și cât noi. Situația se schimbă drastic în decurs de câteva ore”.
Rușii au început și un război psihologic cu soldații ucraineniÎn timp ce unități ale Diviziilor Aeropurtate de elită ale rușilor refuză să participe la luptele din Luhansk, propaganda de la Moscova trimite mesaje de amenințare pe dispozitivele personale ale militarilor ucraineni, cerându-le să-și trădeze jurământul de loialitate, să depună armele, să se predea ori să dezerteze în Rusia. "Severodonețk va deveni 'următorul Mariupol'", este ideea centrală a mesajuelor destinate să infricoșeze și să demoralizeze.
Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării: „E limpede că puterea din Rusia pretinde asemenea victorii din partea armatei înctt încearcă să cucerească Severodonețk prin orice mijloace, indiferent de pierderi. Va urma Lisichansk. De asemenea, încearcă să ne taie ruta logistică de aprovizionare, adică austostrada Bahmut-Lisichansk”.
Germania trimite sistemul IRIS-T în UcrainaCa să facă față asalturilor înverșunate, pentru ucraineni sunt vitale armele occidentale. Pentru că livrarile sunt vizate de atacuri rusești, accesul presei este rarisim.
Ivan Surov, Armata Ucrainei: „Categoric, rușii au observat că ni s-au îmbunătățit rapiditatea și precizia. Nu pot ține pasul cu noi, pentru că ei folosesc echipamente sovietice, mai grele, mai lente, mai greu de folosit. Ale noastre sunt cele mai bune din lume, iar eficiența ne-a sporit dramatic”.
Și Germania promite noi ajutoare militare pentru Kiev.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Am decis că vom livra Ucrainei sistemul IRIS-T, care poate proteja spațiul aerian al unui oraș precum Odesa sau Kiev”.
Serghei Lavrov, enervat de întrebarea unui jurnalist ucraineanO înregistrare video rară realizată din dronă arată cum se văd din aer lansările de rachete din avioanele Suhoi-25 ucrainene asupra pozițiilor rusești. Atacul a vizat obiective rusești aflate la sud de orașul Izium, în regiunea Harkov.
În ceea ce privește blocada porturilor ucrainene, întâlnirea de miercuri a miniștrilor de Externe rus și turc nu a adus progrese în deschiderea unui coridor maritim pentru exportul cerealelor ucrainene. Un jurnalist de la Kiev l-a surprins și enervat deopotrivă pe Serghei Lavrov.
Reporter: Ce a reușit Rusia să vândă până acum, în afară de cereale, din bunurile furate din Ucraina?
Serghei Lavrov: Poftim?? Voi (ucrainenii - n.r.) sunteți mereu preocupați ce și de unde puteți fura orice și credeți că toată lumea gândește ca voi. Rusia pune în aplicare obiectivele anunțate public: Eliberam Ucraina de regimul neo-nazist! Asta facem în Ucraina!
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , germania , Volodomir Zelenski
Dată publicare: 09-06-2022 13:53