Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rușii trag în Ucraina cu rachete de 100 de milioane de dolari bucata. ”Putin condamnă Rusia la sărăcie”

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Putin condamnă Rusia la sărăcie, în loc să investească în viitorul ţării". Este mesajul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, după ce rușii au tras asupra Ucrainei cu rachete de croazieră de 100 de milioane de dolari bucata.  

De altfel, și la Moscova se fac din nou auzite analize alarmante ale experților militari.

"Un război de durată va duce la distrugerea economiei, nimicirea armatei și izolarea pe termen lung a Rusiei", a comentat în termeni sumbri un fost colonel al temutului serviciu de informații al armatei, în prezent, directorul Centrului pentru Securitate Națională.

Armata rusă a declanșat un atac violent în estul Ucrainei, în direcția orașului Avdiivka - cel mai fortificat punct al defensivei ucrainene în Donbas.

Artileria rusă a deschis ofensiva, apoi au intrat în luptă unitățile de infanterie ale separatiștilor pro-ruși.

Citește și
Finlanda
Finlanda a confiscat o serie de obiecte misterioase la granița cu Rusia, menite să ajute Moscova. „Nu putem să comentăm”

Oficialii ucraineni spun totuți că aproape toate atacurile au fost respinse cu pierderi grele pentru ruși.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Nu putem încă să distrugem complet avantajul armatei rusești în artilerie și în numărul de trupe, iar acest lucru este vizibil pe frontul de luptă, mai ales în unele localități din Donbas, cum ar fi Pisky, Avdiivka și altele. Acolo este pur și simplu un iad. Nici măcar nu poate fi descris în cuvinte”.

Pierderile rușilor sunt uriașe, mai ales în rândurile unităților de recruți din regiunile separatiste, care nu au experiență militară. Un filmuleț surprinde o operațiune de deminare cu ajutorul unei cărămizi, într-un sat din Donețk.

Atacați în est, ucrainenii au trecut la ofensivă în regiunea Harkov, în nordul țării. Militarii sunt deciși să-i scoată pe ruși din țară.

Și copiii participă la război

Copiii din regiune sunt foarte afectați de tragedia prin care trece țara lor. La 11 ani, și Alexei participa la eforturile defensive.

Alexei: ”Am o tranșee aici. Sar înăuntru când încep să bombardeze. Dar acum, proiectilele nu mai ajung la noi”.

Contraofensiva ucrainenilor continuă și în regiunea Herson, din sud, ocupată de forțele Moscovei la începutul invaziei. În ultimele zile au fost eliberate alte șapte așezări din mâinile rușilor, au spus oficialii de la Kiev, ridicând numărul total la 53. Dar, situația rămâne tensionată.

Termenul HIMARS a devenit „sinonim cu cuvântul «justiţie» , declara marți seară președintele ucrainean. O nouă înregistrare video distribuită pe platformele de socializare a surprins patru lansatoare multiple de rachete HIMARS trăgând simultan, pe lumină, asupra țintelor rusești.

Majoritatea atacurilor cu lansatoarele americane, inclusiv cele asupra podului Antonovskiy de peste Nipru, au loc pe timp de noapte, pentru că atunci sistemele sunt mai greu de reperat.

Femeie ucraineancă: ”Rușii sunt niște bestii, niște șacali”

Membrii Forțelor Aeropurtate ale Ucrainei au acum în dotare și vehiculele tactice de suport Husky, primite din Marea Britanie și cunoscute pentru fiabilitatea și versatilitatea lor.

Între timp, a început evacuarea civililor din Donețk, ordonată de Kiev la sfârșitul săptămânii trecute. Marina abia și-a stăpânit lacrimile când un grup de voluntari i-au luat părinții ca să-i ducă într-un azil din vestul Ucrainei, zonă considerată momentan sigură.

Marina Havrish, rezidentă în orașul Kramatorsk: "E necesar să plecăm, dar unde ar trebui să mergem? Dacă plec și nu am bani, nu pot locui într-o gară. Sunt oameni care stau acum în școli, dar noi am decis să rămânem".

Aproape 200.000 de civili trebuie evacuați din regiunea Donețk.

Femeie evacuată: "Sunt niște bestii, niște șacali. Dumnezeu să mă ierte pentru ceea ce spun! Cum e posibil să comită asemenea acte? Ucid copii".

Pe de altă parte, o echipă mixtă a inspectat miercuri, la Istanbul, prima navă plecată cu cereale din Odesa după izbucnirea războiului. După ce transportul a fost avizat, nava și-a reluat drumul prin strâmtoarea Bosfor spre destinaţia finală Liban.

Fostul cancelar Gerhard Schroeder spune că Putin crea să negocieze o soluție pentru încetarea războiului

Rusia dorește o soluție negociată la războiul din Ucraina, iar acordul de luna trecută privind transporturile de cereale ar putea deschide o cale în acest sens, susține fostul cancelar german Gerhard Schroeder și prieten al președintelui rus Vladimir Putin.

Cei doi s-au întâlnit la Moscova săptămâna trecută. Într-un interviu acordat presei germane, Schroeder afirma că soluțiile la probleme cruciale precum Crimeea ar putea fi găsite în timp, de următoarele generații.

Iar o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi neutralitatea armată, precum Austria, susține fostul cancelar german.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult