Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rușii continuă masacrul din Ucraina: ”Bombardăm cât mai delicat”. Între timp, ucrainenii trăiesc un coșmar în fiecare zi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul rămâne necruțător în Mariupol, unde oamenii captivi trăiesc în condiţii inimaginabile. ”Când cădeau bombe, îi spuneam copilului că sunt tunete”, povestește o mamă care a reușit în final să fugă, din locul transformat în ruine.  

Și orașul Melitopol este pe cale să rămână fără hrană, după ce rușii au sechestrat magazinele alimentare. În schimb, forțele ucrainene au recuperat mai multe teritorii controlate de invadatori, mai ales în jurul capitalei Kiev.

Însă responsabilii NATO estimează că, în curând, Belarusul s-ar putea alătura Rusiei.

Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.

Bombardamentele necontenite din Mariupol îi țin pe localnici într-o stare perpetuă de groază. În fiecare zi, zeci de familii sunt schilodite.

”Dima, mama a murit în 9 martie 2022. A murit repede. Pe urmă a ars casa. Dima, iartă-mă că nu am putut să o protejez. Am înmormântat-o pe mama lângă grădiniță”.

Citește și
Ucraina
Analiză: Zece feluri prin care războiul din Ucraina va schimba lumea. Invazia rusă va afecta ordinea geopolitică globală

Aceste câteva cuvinte mâzgălite în grabă pe un petec de hârtie exprimă sfâșietor drama unei familii din Mariupol.

La singurul spital din Mariupol încă neatins de bombe ajung în fiecare zi zeci de copii răniți.

”Sunt răniți la cap, la brațe... unora trebuie să le amputăm membrele”.

”Am căzut, am închis ochii, mi-am astupat urechile, iar apoi totul s-a întunecat. După ce mi-am revenit, am simțit o durere mare. Iar oamenii m-au adus aici să primesc ajutor”.

Rușii rămân sfidători: ”Masacrul este săvârșit de radicalii ucraineni și neonaziști”

Și totuși, oficialii din Rusia rămân sfidători și chiar își permit minciuni sfruntate în legătură cu situația din Ucraina.

Gennady Gatilov, reprezentant al Rusiei la ONU: ”Ne străduim să bombardăm cât mai delicat. Nu am invadat Ucraina, desfăşurăm operaţiuni militare limitate. Masacrul este săvârşit de radicalii ucraineni şi neonazişti”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Armata noastră vizează doar ținte militare și obiective militare de pe teritoriul Ucrainei. Nu cele civile. Armata rusă nu lovește ținte civile”.

Rusia a început să tragă asupra portului de la Marea Azov folosindu-se și de navele mobilizate în larg.

Fiecare dintre cei scăpați din iadul în care s-a transformat portul Mariupol are o poveste cutremurătoare.

Alessandra Ovsiienko, refugiată ucraineană: ”Am un copilaș, îmi iubesc familia. Până de curând aveam atâtea planuri, acum nu mai am niciun plan”.

Natalia Hayetska: ”Am părinți vârstnici și 4 animale de companie, pe care nici nu concepeam să le las în urmă. Mi-am dat singura misiunea de a-i scoate pe toți din Mariupol”.

”Când se aud bubuituri, se ascunde sub pat. I-am zis să nu se teamă, sunt doar tunete”

Au reușit toți să ajungă în Liov după un drum de 4 zile.

Halyna Zhelezniak: ”Am 84 de ani și e prima oară când trăiesc asemenea grozăvie. Sunt recunoscătoare fiicei mele pentru că nu ne-a lăsat în urmă. Încă nu-mi vine să cred că o femeie atât de mărunțică e capabilă de atâta eroism”.

”Ce poți simți când tot ce ți-a rămas e asta (arată bastonul)?”.

Pentru femeile care au soți, frați ori tați pe front, chinul este de nedescris.

Oksana Buhel, cu soț care luptă în sudul Ucrainei: ”Sunt foarte îngrijorată când văd că n-a intrat de mult timp online. Îngheț când primesc apeluri de la numere necunoscute, mă tem să nu mă sune vreun oficial cu vești rele”.

”- Ce e cel mai greu de îndurat? - Faptul că n-ai nicio putere. Monitorizezi nonstop tirile, dar nu potiț face nimic. Asta și nesiguranța perpetuă”.

Fugiți din Kiev, Diana Alteba și băiețelul ei de 3 ani dorm într-o clădire administrativă din Liov, transformat în adpost pentru refugiați.

Diana Alteba: ”Nu i-am putut spune ce se întâmplă, e prea mic. Când se aud bubuituri, se ascunde sub pat. I-am zis să nu se teamă, sunt doar tunete”.

Peste 10.500 de invadatori ruși au fost uciși, spun ucrainenii

Avansul rușilor către Kiev pare blocat de mai multe zile, iar forțele ucrainene au reușit să reia controlul asupra unor teritorii anterioare pierdute, de pildă asupra orașului Makariv, situat la 50 de kilometri vest de Kiev.

Totodată, armata ucraineană anunță eliminarea a încă unui comandant rus, colonelul Alexei Șarov. Ar fi fost ucis în luptele din apropierea orașului Mariupol.

Potrivit unei analize a experților britanici, forțele ruse încearcă probabil o reorganizare înainte de a relua operațiunile la scară largă. Duma de la Moscova a oficializat miercuri mobilizarea militarilor în retragere.

Dacă dăm crezare Kievului, pierderile rușilor ar fi depășit deja bilanțul din Afganistan, unde au murit 15.050 de militari.

Ivan Watson, corespondent internațional senior CNN: ”În acest camion frigorific parcat lângă morgă sunt trupurile a 350 de soldați ruși. Se simte până aici mirosul de putrefacție. În alt loc mai e un camion cu 400 de cadavre ale soldaților ruși”.

Ucrainenii fac teste ADN și vor trimite cadavrele la Kiev pentru ca la un moment dat sa fie predate Rusiei și familiilor.

Ministrul Apărării și șeful Statului Major nu au mai apărut în public de 2 săptămâni

”Christiane Amanpour, Londra: Ce obiective consideră președintele Putin că ați atins până acum? Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: În primul rând, obiectivele încă nu au fost atinse, dar operațiunea militară se derulează conform planului. Dumneavoastră vă ghidați după informații furnizate de presă și de serviciile voastre de informații, dar n-ar trebui să le luați de bune. Christiane Amanpour, Londra: Domnule Peskov, serviciile de informații au prevăzut foarte corect că invazia va avea loc, în pofida tuturor dezmințirilor pe care le-a dat Kremlinul. Așa că mai bine să trecem peste asta...”.

Potrivit site-ului rusesc korrespondent.net, atât ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cât şi şeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, n-au mai apărut în public din 11 martie.

Un prieten al ministrului a declarat că Șoigu ar avea probleme de sănătate, dar încă de la începutul lunii au circulat speculații potrivit cărora veteranul Șoigu ar fi primul țap ispășitor pentru ratarea obiectivelor de către armata rusă.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult