Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rușii au votat cum le-au ordonat soldații înarmați: ”Țara noastră va merge înainte, spre noi succese”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Votul de trei zile din Rusia se încheie cu certitudinea că Vladimir Putin va câștiga fără surprize al cincilea mandat de președinte.  

Scrutinul a fost însă marcat de incidente, pentru că rușii curajoși au vrut să arate lumii că nu sunt de acord cu realegerea lui Putin.

Singurul semn de întrebare este legat de prezența la urne, pe care liderul de la Kremlin o dorește cât mai ridicată. Alegerile au fost organizate și în regiunile ocupate din Ucraina, unde oamenii au votat sub pază militară.

În orașele rusești, oamenii au dat curs în număr mare propunerii lansate de activistul Alexei Navalnîi chiar înainte să moară: să se adune la secțiile de vot în ultima zi, fix la ora 12, ca să blocheze procesul electoral.

La Moscova, l-au aplaudat pe Boris Nadejdin, unul dintre candidații care nu au fost lăsați să intre în cursa prezidențială.

Citește și
ambasada, Rusia, Bucuresti, alegeri
VIDEO. Coadă simbolică de protest în fața ambasadei Rusiei de la București: ”Am venit să votez împotriva lui Putin”

Boris Nadezhdin, politician liberal: ”Rușii au șansa să își arate adevărata atitudine legat de ceea ce se întâmplă votând nu cu Putin, ci cu alt candidat sau în alt fel, ceea ce am și făcut”.

”Am votat pentru actualul președinte. Sunt sigură că țara noastră va merge spre noi succese”

Mormântul unui alt opozant al regimului Putin, Alexei Navalnîi, a fost acoperit duminică cu flori proaspete și cu buletine de vot cu numele lui pe ele. Asta, după ce în urmă cu câteva zile, autoritățile locale au adunat toate coroanele de pe mormânt și le-au aruncat.

În regiunile ucrainene ocupate, scrutinul s-a desfășurat sub supravegherea armatei. Imaginile postate pe internet arată soldați mascați care intră în cabine sau urmăresc îndeaproape procesul de vot.

”- Cum te cheamă? - Evdokia Romanovna. - Evdokia Romanovna, am venit la tine ca să votezi. Nu te grăbi, totul e în regulă. Bifează căsuța”.

De altfel, au avut loc incidente la urne în fiecare din cele trei zile ale scrutinului. Cert e că, și la Moscova, sunt oameni care admit că vor o schimbare.

Ivan Kuksanov, votant: ”Mă aștept la schimbări. Vreau, ca să spun așa, să văd noi fețe în posturi de conducere și ceva mai bun pentru țara noastră”.

Alții, dimpotrivă, consideră că lucrurile merg bine în Rusia.

Olga Dymova, votantă: ”Am votat pentru actualul președinte. Și sunt sigură că țara noastră va merge înainte, spre noi succese”.

La vot au mers și așa-zișii contracandidați ai lui Putin, despre care analiștii spun că sunt prezenți pe buletinul de vot doar ca să dea impresia alegătorilor că au și alte opțiuni pe lângă actualul președinte rus.

Autoritățile estimau înainte de închiderea urnelor o prezență la vot de peste 80%

Reprezentantul Partidului Comunist chiar s-a declarat încrezător într-un rezultat bun.

Nikolai Kharitonov, candidatul Partidului Comunist: ”Sperăm că programul meu va fi apreciat cu siguranță de populație și sperăm la un rezultat bun. Suntem siguri de asta, eu sunt sigur, sperăm la un rezultat onorabil”.

Pentru Vladimir Putin, miza nu este rezultatul votului, ci numărul celor care vor merge la urne. Ca să-i convingă să iasă din case, autoritățile au organizat petreceri în aer liber pe lângă multe centre de votare. Autoritățile ruse estimează o prezență de peste 80%.

Matthew Chance, corespondent CNN: ”Prezența mare la urne e un element-cheie pentru Kremlin, care vrea să poată susține că Putin, care va câștiga mai mult ca sigur, e susținut puternic de populație pentru al cincilea mandat de președinte”.

Exercițiul electoral de la Moscova e umbrit, însă, de veștile îngrijorătoare de la granița cu Ucraina. Partizanii ruși pro-Kiev continuă atacurile în Belgorod. Și, sâmbătă-noapte, încă o rafinărie importantă a Rusiei a fost atacată cu drone. Explozii s-au auzit și pe aeroportul moscovit Domodedovo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult