Rusia va reacționa inclusiv prin măsuri tehnico militare, dacă SUA refuză să ofere garanții ferme privind securitatea sa
Acest lucru se spune în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.
Citește AICI cele mai noi informații despre situația din Ucraina
Potrivit agenţiei RIA, citată de Reuters, MAE rus a transmis joi disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.
Moscova a insistat însă asupra cererii sale privind ''retragerea tuturor forţelor şi armamentelor americane desfăşurate în Europa Centrală şi de Est, în Europa de Sud-Est şi în ţările baltice'' şi aşteaptă de asemenea propuneri din partea occidentalilor în vederea ''renunţării la orice viitoare extindere a NATO'', consemnează AFP.
De asemenea, Rusia a comunicat SUA că precondiţiile sale pentru o dezescaladare a crizei ucrainene includ sistarea livrărilor de arme către Ucraina, recuperarea tuturor armelor deja livrate acestei ţări de către Occident şi respectarea de către Kiev a dispoziţiilor acordurilor de pace de la Minsk.
În caz de respingere a cererilor Rusiei privind securitatea europeană, aceasta a ameninţat în răspunsul transmis Washingtonului că va reacţiona, inclusiv prin ''măsuri cu caracter militar şi tehnic''. ''În lipsa disponibilităţii părţii americane pentru o înţelegere asupra garanţiilor juridice ferme pentru securitatea noastră (...), Rusia va fi obligată să reacţioneze, în special prin implementarea unor măsuri cu caracter militar şi tehnic'', menţionează MAE rus.
Acesta nu precizează la ce măsuri se referă, dar oficialii ruşi au sugerat anterior că ''măsurile tehnico-militare'' ar putea include desfăşurări de trupe şi de rachete, scrie Reuters.
Moscova a asigurat totuşi Washingtonul în răspunsul transmis că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, deşi are masate la graniţa acesteia importante forţe militare.
Rusia salută disponibilitatea SUA ''de a lucra aprofundat asupra măsurilor de control al armamentelor şi reducerea riscurilor'', dar convenirea acestor măsuri se poate face numai dacă principalele exigenţe ale Rusiei sunt de asemenea abordate, se mai arată în răspunsul Moscovei.
''Propunerile ruse sunt un ansamblu global şi trebuie studiate ca un ansamblu, fără a exclude unele dintre componentele sale'', conchide MAE rus, acuzând că ''partea americană nu a dat un răspuns constructiv elementelor esenţiale din proiectul de tratat cu SUA elaborat de partea rusă asupra garanţiilor de securitate''.
Odată cu comasarea de trupe la graniţa ucraineană, Rusia a înaintat Statelor Unite şi NATO în luna decembrie o ceea ce a numit a fi două proiecte de tratate care conţin serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană. Printre acestea se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de Washington, care a propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Rusia prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.